Ruuti Nose Work epiksissä

epis1
Lähes koko kisakööri ja tuomarit kisojen jälkeen. Noseporukka on melko rentoa ja lupsakkaa sakkia.
Kuvan © Virva Pietilä
Osallistuttiin sunnuntaina Ruutin kanssa Nose Team Oulu ry:n järjestämiin epävirallisiin Nose Workin kilpailuun. Kilpailun tapahtumapaikkana oli Pohjois-Suomen Turvapuisto ja yhteensä koirakoita oli paikalla 16, joskin muutama ohjaaja kilpaili kahdella koiralla. Kilpailuiden oli tarkoitus toimia sulkeisina meille syyskuuta varten, kun pitäisi startata ihan virallisesti nosekilpailuissa ;)

Meillä on viimeisimmillä treenikerroilla mennyt treenit enemmän tai vähemmän penkin alle, mutta koutsin sanat
"teillä menee hallilla niin hyvin ja varmasti, että teijän on pakko treenata häiriössä jossain vieraassa paikassa", 
erään haastavan etsinnän jälkeen, kun valittelin että treenien etsimisvarmuus, ilmaisut ja kaikki tekeminen ovat viimeaikoina laskeneet kuin lehmän häntä, herätteli ja ravisteli meikäläistä. Sehän on totta. Kotona ja hallilla etsinnät menevät lähes poikkeuksetta tosi hyvin ja pitäisi vain jaksaa omatoimisestikin tehdä treenejä vieraassa paikassa! Huomaan vain itse meneväni aivan lukkoon, jos koira ei tunnu löytävän hajua. Lisäksi meillä on ollut todella paljon valeilmaisuja viime aikoina, joten kieltämättä luottoni koiraan on hiukan rapissut...

Kaikkien postauksen kuvien © Virva Pietilä

* * *

Ruuti suoritti ensimmäiset epäviralliset kilpailunsa omalla varmalla tyylillään, sen enempää meikäläisen pienestä jännityksestä välittämättä. Onneksi epikset tahkottiin läpi muutoinkin sellaisella tahdilla, ettei ehtinyt omistaja ylimääräisiä jännittä omaa suoritustaan ;D Lupauduin toimimaan myös tuomarin sihteerinä/kellottajana kenraaliharjoituksena syyskuussa edessä häämöttävään talkoilutehtävääni! :) Etsittäviä alueita oli siis neljä, joista kaikki ulkona. Kaksi ns. ulkoetsintää, yksi ajoneuvoetsintä ja yksi laatikkoetsintä.

Me lähdimme ensimmäisenä suorittamaan laatikko- ja ajoneuvoetsintää.

epis19
Tuo mannekiininukke etualalla oli Ruutin mielestä erittäin epäilyttävä... Hommiin päästyään se kuitenkin unohti kaikki ukkelit, ja muiden alueiden vieressä olevien ukkeleiden ohi mentiin sitten niitä sen enempää kyyläilemättä :D
Kuvan © Virva Pietilä

- Ruuti kävi laatikot hyvin ja tarkasti yksitellen läpi, merkkasi minulle ensin vähän huolimattomasti ja vähän "juosten" erään laatikon, mutta koska Ruuti ei jäänyt laatikolle pidempää, annoin sen käydä pari muuta laatikkoa läpi ennen kuin se itsenäisesti palasi takaisin "merkkaamalleen" laatikolle ja antoi sitten selkeän ilmaisun.
(Uskoin hajun olevan siinä laatikossa jo heti Ruutin sen ensimmäisen kerran ilmaistessa... Mutta koska Ruutin kanssa on viime aikoina ollut aika paljon valeilmaisuja, olemme nyt alkaneet harjoitella ilmaisua siten, että koiran löydettyä hajun, liikun vielä hiukan ja jos koira jää hajulle, niin uskon sitä. Ja tänään Ruuti jatkoi hajulta liikkeeni mukana eteenpäin, palaten kyllä hienosti takaisin <3)


epis29
Tässä on meillä aika jo loppunut ja tuomari neuvonut meidät oikeaan kohtaan etsimään. Millään ei tuota hajua meinannut löytyä ja tämä osoittautui todella vaikeaksi lähes kaikille koirille.
Kuvan © Virva Pietilä

- Ajoneuvoetsinnässä meillä loppui aika, koska käytiin ajoneuvo kovin tarkasti kokonaan läpi ja koira ei tällä tarkastuskierroksella ilmaissut hajua lainkaan. Kun lähdimme tekemään toista kierrosta, loppui aika sitten osaltamme. Kun meidät sitten ohjattiin etsimään oikeasta paikasta, oli haju jotenkin sellaisessa paikassa, ettei Ruuti meinannut löytää sitä tuomarin tarkoista ohjeista huolimatta.... Lisäksi ajoneuvoilta tuli meille - 3 virhepistettä, sillä Ruuti hyppäsi kolmesti ajoneuvoa vasten.
(Ajoneuvoja ollaan harjoiteltu nolostuttavan vähän, ja Ruuti vasta hissukseen harjoittelee sitä ohjaustapaa, jota meidän on käytettävä ajoneuvoilla. Ruuti on niin orientoitunut hajun etsimiseen ja lähtee mielellään hakemaan hajua hiukan ylempää siten, että nousee esineitä/seiniä/jne vasten. Ajoneuvot tiesinkin meidän haasteeksi. Ja en tiedä olisimmeko pidemmälläkään suoritus ajalla löytäneet hajua...)


epis13 epis14
Kuvien © Virva Pietilä

- Molemmat ulkoetsinnät Ruuti suoritti varmasti, rauhallisesti ja eteni alueella järjestelmällisesti. Molemmilla kerroilla kylläkin varmistin Ruutilta aina löydön, mistä mun pitäisi taas itse opetella pois. Olen vielä pari kuukautta sitten luottanut paljon paremmin koiraan, mutta viime aikoina sen on tehnyt niin paljon valeilmaisuja, että huomaan varmistelevani hiukan liikaa löytöjä.

* * *

Tästä on nyt hyvä lähteä treenailemaan syyskuuta varten ;) Kaikinpuolin tekeminen oli ihan Ruutin näköistä ja virheitä tuli juuri niistä asioista, mistä arvelinkin.

Suurimpana kriteerinä itselleni on, että LUOTA NYT VAIN SIIHEN KOIRAAN (taas) <3

Oli myös erittäin opettavaista ja kivaa seurata kellottajan roolissa muiden koirien ja ohjaajien työskentelyä!

* * *

Ps. Eilen, maanantaina, episten jälkeiset treenit menivät aivan mahtavasti ja Ruuti oli ihan super! On se vaan niin mahtava pentu <3

Kommentit