Maha-asiaa

Vaikkei blogini mikään fitnessaiheinen blogi olekaan (eikä sitä myöskään koskaan tule olemaan, se on lupaus) ajattelin tänään päivitellä vähän erilaisia juttuja kuin yleensä.

Tässä blogitekstissä ei etsitä ratkaisua tai esitetä tutkimuksiin pohjautuvia faktoja asiasta.


Tämä blogiteksti on puhtaasti mutu- ja perstuntumalla tehty kuvaus minusta. Tarkemmin ottaen minun mahastani.



Minulla ei ole koskaan todettu keliakiaa, eikä sitä ole koskaan tutkittukaan. Minulla ei ole mitään ruokaperäisiä allergioita tai yliherkkyyksiä (jollei tätä nyt lasketa yliherkkyydeksi). Mutta kuitenkin mahani reagoi erittäin epämielyttävällä tavalla tiettyyn ruoka-aineeseen. Ajattelin tänään jakaa kanssanne sellaisen minun elämääni jonkin verran vaikuttavan faktan.

Kyseinen fakta on se, että (varmasti monen, monen, monen ihmisen tavoin) mahani ei siedä vehnää. Eikä paljoa muitankaan viljoja.

Alla olevassa kuvassa vasemmalla on mahani keskiviikko iltana. Meillä oli luokkalaisteni kanssa illansitujaiset, joissa oli tarjolla kaikenlaisia herkkuja: sipsiä, karkkia, kakkua, salaattia, suklaata, patonkia, pähkinöitä (sellaisia hunajamarinoituja ja maustettuja, ei todellakaan naturel)... Lisäksi olin syönyt pari munkkia. (huom. en kuitenkaan juonut alkoholia tai hiilihapollisia juomia, ainoastaan vettä) Illan aluksi söin kaikkea muuta paitsi patonkia ja sanoinkin jossain vaiheessa luokkalaiselleni, että minulle tuli hirmuisen huono olo. Tämä huono olo johtui varmasti siitä, kun söin niin paljon sokeria kerralla. Oli taas hauska huomata, kun melkein heti patongin syömisen jälkeen muuttui oloni vielä huonommaksi ja tunsin, kuinka maha alkoi turvota - sillätavalla ikävästi. Täysin eri asia, kun normaali pönötys ja turvotus sen jälkeen kun on syönyt paljon. 

Torstaina oli mahani edelleen kiukkuisella tuulella ja turvonnut. Söin mahdollisimman hyvin, mutta masu tuntui ottavan kipinää myös muutamasta riisipiirakasta joita söin (niin, olihan niissä jopa ruisjauhoa..)

Oikeanpuoleinen kuva sitä vastoin on maha tänään, perjantai, aamulla. Kuvien välillä on siis n. 33 tuntia. Sanoisin, että aika huima ero. Ja tänään on olo yllättäen myös paljon parempi ;)

IMG_20170526_1005_02

Ja tässä vielä edestä otettu kuva vertailuna. Tämä vertialukuva ei vain ole niin hyvä, koska minulla on erilaiset housut tänään otetussa kuvassa :D
IMG_20170526_1009_47
En ole ihan varma, onko kyseessä oma luulosairauteni, sillä mahan reagointi vehnään on todella vaihteleva (joskus ei tule lainkaan oireita, joskus pienikin pala leipää aiheuttaa hirmuista turvotusta) ja etenkin leipä ja pasta aiheuttaa pahinta turvotusta.

Kiinnitin asiaan oikeastaan esimmäistä kertaa huomiota reilu vuosi sitten, kun olin ollut ensimmäisellä dietilläni ja söin dietin loputtua pienenpinen donitsin. Maha turposi kuin ilmapallo sen yhden donitsin jälkeen. Rupesin sitten tarkkailemaan asiaa ja huomasin saman ilmiön jokaisen kerran jälkeen, kun söin leipää.

En tiedä oliko se fiksu vai vähemmän fiksu teko, jättää mahdollisimman suuri osa viljapitoisista ruuista pois ruokavaliosta. Pastaruokien syönti väheni, kun sama pallomaha ilmiö alkoi olla selkeästi havaittavissa myös pastaruokien syömisen jälkeen. Tämä osaltaan harmittaa minua: pidän ihan hirmuisesti pastasta ja erilaisista pastaruuista. Nykyisin syön niitä esim. ravintolassa, kavereiden kanssa, käydessäni kotona syömässä jne. Mutta olen viimeisen vuoden sisällä itse tehnyt pastaruokaa varmaankin alle 10 kertaa.

Pyrinkin nykyisin pääsääntöisesti korvaamaan viljat jollain muulla. En ehdottomastikaan ole jättänyt viljaa pois ruokavaliosta tai kuolemanvakavissani karta sitä. Rakastan esimerkiksi pizzaa ja burgereita, ja niistä en suostu luopua! Samoin puuroa on saatava treenin jälkeen! Joidenkin uskomusten mukaan kaura ei aiheuttaisi niin pahoja oireita, mutta ainakin meikäläisellä myös kauraleipä turvottaa aina sillointällöin. Tällähetkellä minulla on kokeilussa neljän viljan puuro (sis. vehnä, kaura, ohra, ruis) pelkästään sen kaurapuuroa hiukan korkeamman kuitupitoisuuden takia. Mielestäni kuitenkin kaurapuuro maistuu paremmalta, joten jahka saan tämän pakkauksen syötyä, palaan takaisin kaurapuuroon ;D

Leipääkin olen ostanut kotiin todella harvoin, vaikka rakastan tuoreleipää sekä ruisleipää. Koulussa syön yleensä gluteenitonta näkkileipää tai riisikakkuja. Pastan sijaan teen kotona ruokaa riisistä, bataatista ja perunasta.

Ja noh, miksi tämä mahdollisimman vähäinen viljansyönti sitten on minusta kannattavaa ja ok? Minulle ei tule muutoin mitään oireita, kuin että mahani turpoaa ilmapalloksi. Tämä kuitenkin tuntuu ihan hirveältä, maha on kova ja kipeä. Tuntuu, kuin sisuskalut yrittäisivät tunkeutua navan kautta ulos. Yleensä tässä pöhnässä kuluu sitten kokonainen vuorokausi, ennenkuin masu jälleen laskee.


IMG_20170526_1011_54
Tässä vielä vertailukuva siten että: keskiviikko - tänään - miltä masu näyttää joskus harvoin.
Ja alla lisää näitä "havoin" kuvia.

Snapchat-2101452910 Snapchat-1006164081 Snapchat-863532707
Snapchat-284187005 IMG-20170519-WA0054

Kommentit