Iitalta oppia elämänasenteeseen?

Luin mtv3:sen tai avan (tai what ever) nettisivuilta tänä aamuna (ennen töihin lähtöä) hyvän artikkelin; Top 20: Ota oppia lemmikiltäsi! Artikkelissa oli niin yksinkertaisia ja simppeleitä elämänohjeita ja jollaintapaa se kohalti täydellisesti omaan elämänaseenteeseeni ja ajatuksiini, että minun oli aivan pakko tulla jakamaan se teidän kanssanne! (Artikkeli on siis suoraa nettisivuilta kopioitu, mutta yritän höystää sitä parhaani mukaan omilla mielipiteilläni, kommenteillani, ajatuksillani ja kuvillani. Kursivoitu teksti artikkelin keskellä on siis omaa ajatuksenjuoksuani) Toivottavasti tämä artikkeli antaa teille ajateltavaa, ja toivottavasti joku saa itselleen hyvän - ja yksinkertaisen - tavan parantaa ajattelutapaansa, elämänasennettaan - ja mikä tässä kaikessa on tärkeintä: löytää tapoja saavuttaa tyytyväinen ja onnellinen mielentila.


1. Keskity yhteen asiaan kerralla

Kun koirat keskittyvät johonkin tehtävään – oli kyse sitten kepin noutamisesta tai agilitysta – ne antavat sille jakamattoman huomionsa. Myös ihmisten kannattaisi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Erään selvityksen mukaan niiden ihmisten keskittymiskyky sekä muisti kärsivät, joilla on monta rautaa tulessa verrattuna ihmisiin, jotka keskittyvät yhteen tehtävään kerrallaan.
Tämä on vain fakta. Vaikka itse oikeasti tykkään siitä, että on paljon puuhaa ja monta rautaa tulessa ja tekemistä riittää vaikka muille jakaa, on sitä kuitenkin välillä myönnettävä, että itsestä ei vain ole tekemään kaikkea, aina. On myös tärkeää omata unelias omatunto, ripaus laiskuutta ja hyppysellinen tervettä itsekkyyttä. Nyt ei puhuta siis vain työstä vaan myös vapaa-ajasta. Nauttikaa siitä mitä teette ja tehkää asioita, jotka saavat teidät iloisiksi.Flow tilaan pääseminen on aivan mahdottoman upea fiilis: se tunne, kun ei edes tajua saavansa aikaan, kuin vain nauttii siitä mitä tekee. 
101_0542DSC_0690

2. Ota torkut

Oletko koskaan nähnyt, että lemmikkisi olisi valveilla kertaakaan silmiään ummistamatta aamunkoitosta hämärän maille hiipiessä? Tuskinpa – säännölliset päiväunet ovat myös suositeltavia ihmisille! Eikä se unen määrä, vaan laatu: lyhyetkin torkut parantavat valppautta ja työintoa.
Tähän minun on myönnettävä, että en vain osaa nukkua päiväunia. En vaikka olisin kuinka väsynyt. Tietysti tämäkin on kait vain oppimiskysymys? En kuitenkaan itse koe tarpeelliseksi päiväunia, sillä itse rentoudun toisilla tavoilla keskellä päivää: hidastempoinen ja rauhallinen kävelylenkki Iitan kanssa metsässä, rauhainen ruokahetki, iltapäivätee sängyssä lukien hyvää kirjaa. Tarvitseeko "torkkumisen" aina tapahtua silmät kiinni? Tässäkin asiassa ihmisten pitäisi kuunnella itseään ja tehdä niinkuin itsekin parhaaksi näkee. Eikä saa ylikuormittaa itseään. Lepohetket ja rauhoittuminen ovat ihan mahdottoman tärkeitä. Koen itseni onnekkaaksi, sillä en koe mitään häpeää hemmotellessani itseäni ja laiskotellessani. Olen kaiken sen ansainnut.

3. Kävele päivittäin

Oli sitten alla neljä tai kaksi jalkaa, käveleminen tai tassutteleminen on yksi turvallisimmista ja helpoimmista tavoista polttaa kaloreita ja pistää puhtia pumppuun, eli sydämeen. Säännölliset kävelyt auttavat myös taistelussa mielipahaa ja masennusta vastaan, auttavat painonpudotuksessa, pitävät luut vahvoina ja mielen terävänä.
"sä ilmiselvästi tarviit semmosen oman julia-hetken päivässä" kyllä: vain minä ja ajatukseni, yksin ja poissa kaikkien ihmisten luota. Mieluiten metsässä. Kävely (omassa tapauksessani koiran lenkitys) on yksi niitä "päiväni perusjuttuja", kuten syöminen ja hampaiden pesu. Tuntuu kuin jossain olisi jokin vikana, jos en lähde päivittäin kävelylle. Vaikka aina valitankin siitä, kun Iitaa pitää aina olla lenkittämässä ja joudun kaikki aikatauluni sovittamaan koiran ulkoilutuksen mukaan - auta armias kun Iita ei ole kotona, niin meikäläisen on pakko kuitenkin lähteä kävelylle. Minulle koiran lenkitys on aika henkilökohtaista aikaa. Kuljen mielelläni yksin, omiin ajatuksiini vaipuneena ja mielikuvitus laukaten. Olen sosiaalinen ja seurallinen tyyppi, mutta tarvitsen todellakin omaa aikaa, ja koiran lenkitys on minulle juuri sitä. Ei sillä, etten mielelläni ottaisi kaveria mukaan juttuseuraksi, sillä meikäläisen puheelle ei ole loppua ;)
Kävely myös rauhoittaa meikäläistä; aina kun minulla on esimerkiksi riitaa porukoiden kanssa, joku ärsyttää, vihastuttaa, suututtaa tai masentaa on hyvä lähteä kävelylle: viha laantuu ja tunteet tasoittuvat. Olen joskus oikeasti mennyt metsään potkimaan ja raivoamaan puille (mikä on joka kerta auttanut). Masennukseen kävely auttaa pääasiassa sillä, että on jotain mahdottoman monotonista puuhaa ja saa oikeasti rypeä ajatuksissaan ihan rauhassa.
101_0474101_0203


4. Hanki ystäviä

Vaikka usein ajatellaan, etteivät esimerkiksi kissat kaipaa seuraa, se ei pidä paikkaansa: kissat suorastaan kaipaavat toista kattikaveria rinnalleen, leikkeihin ja arkeen.
Koska ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, ota ensi kerralla mallia lemmikkitoveristasi ja tervehdi rohkeasti tuntematonta koirapuistossa. Älä kuitenkaan mene nuuhkimaan liian lähelle...
Olen niitä ihmisiä, joka saattaa alkaa ketomaan tarinoita kaupan kassatädille tai bussipysäkillä seisojalle (kuten esimerkiksi viime lauantaina mennessäni elokuviin bussilla. Loppujen lopuksi juttelin tyypin kanssa koko yli puolen tunnin matkan helsinkiin). En vain koskaan ole se joka tekee aloitteen. (sen verran "suomalainen" olen kuitenkin). Olen kuitenkin ystävieni suhteen aika valikoiva ja vaativa. Tulen kaikkien kanssa toimeen ja tunnen suht paljon ihmisiä, kerron avoimesti omista asioistani, ajatuksistani ja mietteistäni, mutta loppujenlopuksi henkilöitä joita kutsun ystäviksi tai läheisiksi kavereikseni, ei ole järin paljon. Näitä henkilöitä ovat ne, jotka saavat kuulla kaikista syvimmät ja synkimmät ajatukset. Muut saavat vain pintaraapaisun ajatuksistani.

5. Elä hetkessä

Eläminen hetkessä on ehkä paras opetus, jonka voimme oppia lemmikeiltämme – ei huolta huomisesta! Harvardin psykologit saivat selville vuonna 2010 A Wandering Mind Is an Unhappy Mind-selvityksessään, että ihmiset ovat onnellisimmillaan kun he keskittyvät aktiviteetteihin koko kropallaan ja mielellään, kuten esimerkiksi urheilusuoritukseen tai kumppaniin hellinä hetkinä.
Ylenpalttinen suunnitteleminen, menneiden muisteleminen sekä niiden vatvominen saattavat sabotoida onnellisuuttasi.
Mitä tähän enää lisäämään? Tämän hetken ehkä eniten käyttämä lauseeni onkin, että kattoo nyt mitä tapahtuu. Aika näyttää. Kuitenkin sitä tulee mietittyä ja pohdittua tulevaa ja mennyttä. Mutta pyrin kuitenkin mahdollisimman paljon unohtamaan menneen ja antaa tulevaisuuden tuoda tullessaan, mitä se nyt sattuu tuomaankaan. Aika näyttää, elämä rullaa omalla painollaan.
100_7034DSC_0654

6. Älä kanna kaunaa

Eläimetkin saattavat loukkaantua verisesti, mutta ne osaavat antaa anteeksi.
Menneet ovat menneitä – päästä irti vanhoista kaunoistasi ja kirjaimellisesti hengität vapaammin. Krooninen vihantunne syö ihmistä sisältäpäin. Anteeksiantaminen alentaa verenpainetta ja ahdistusta. Niillä ihmisillä, jotka osaavat antaa anteeksi, on usein myös parempi itsetunto.
Mielestäni muille ihmisille anteeksi antamistakin tärkeämpää on se, että osaa antaa anteeksi itselleen.
DSC_0960DSC_0192

7. Heiluta häntääsi!

Okei, ehkäpä sinulla ei ole häntää mitä heiluttaa. Mutta voit osoittaa onnellisuuttasi hymyilemällä ja ottamalla keveämpiä askeleita ollessasi kiitollinen. Kiitollisuuden ja yleisen hyvinvoinnin välillä on vahva yhteys. Voit synkeinä hetkinä esimerkiksi kirjoittaa ylös pieneen vihkoon kaiken, mistä olet kiitollinen. Ja eikun häntä heilumaan!
Mikään ei ole ihanampaa, kuin saada toinen ihminen iloiseksi ja hymyilemään. Koen itseni onnelliseksi ja iloiseksi ihmiseksi. Minulla on mahdottoman räiskyvä tempperamentti ja olen todella tunteikas. Siinä missä olen aluksi hyperiloinen, saattaa yksi lause tai sana saada minut hirveän angstin valtaan. Toisaalta toinen lause saattaa nanosekunnissa nostaa minut taas sieltä pois.
Onko kuinka monelle tuttua, että ei vain jaksa olla surullinen, koska se on niin pirun tylsää ja masentavaa? Vai olenko ainut? 

8. Älä menetä uteliaisuuttasi

Sanonnan mukaan uteliaisuus vie helposti kissan hengen – ja katinkontit! Yhdeksän elämää omaavana eläimenä kissa kehottaakin ihmisiä pitämään yllä tervettä uteliaisuuttaan ja etsimään rohkeasti elämän tarkoitusta, uusia seikkailuja ja onnea.
Lapsellinen innostus ja halu oppia uutta ja kokeilla uusia asioita ja rajoja. Mitäs siihen lisäämään? Utelias ja avoin mieli vie elämässä jo pitkälle. Sitten jos siinä tehdessä ja kokeillessa vielä oppisi jotain. Jos tyytyy vain siihen, mitä sinulla jo on, eikä ole innokas selvittämään mitä oman mukavuusalueen rajojen ulkopuolella on, voiko löytää tai oppia mitään uutta?
DSC_00272013-07-09 (47)

9. Uskalla olla höpsö!

Oletko koskaan kadehtinut koiraa, joka nauttii, kirmailee ja hölmöilee sen minkä kerkiää? Pienellä hölmöilyllä on myös mainioita terveysvaikutuksia: niillä ihmisillä, joilla on vahvempi huumorintaju, on myös vahvemmat sydämet. Nauru tosiaan pidentää ikää, eikä haukku haavaa tee.
Tämä on yksi lempikohdistani. Uskaltakaa heittäytyä, kokeilla, hölmöillä, pelleillä, nolata itsesi ja kaikki ympärillä olevat. Olen niin usein kuullut, että jokin mitä teen tai sanon on noloa, että olisin ihan super rikas, jos saisin rahaa jokaisesta "noloudestani". Olen aina ollut se hassutteleva ja pelleilevä taskukokoinen ilopilleri - kaveriporukan häpeäpilkku julkisilla paikoilla - joka sanoo kaikkea tyhmää, ennenkuin edes ehtii ajatella mitä on sanomassa. Tekee jotain hölmöä, ennenkuin edes tajuaa jo tekevänsä. Rakastan ihmisiä, joilla on yhtä mahdottoman huono huumorintaju kuin itselläni, jotka ymmärtävät huonoa läppääni ja pitävät meikäläistä hauskana (eikä vain ärsyttävänä). 
DSC_0567DSC_0837

10. Vaadi selkähierontaa ja paijauksia

Kosketuksen voima on voimista parahin. Paijaa, silitä, hiero!
Esimerkiksi hierontaterapia helpottaa kipuja, parantaa immuunisysteemiä ja auttaa selviytymään paremmin kroonisten vaivojen kanssa, kuten esimerkiksi astman. Myös rakkaan kosketus on äärimmäisen voimakas kokemus, johon kätkeytyy tunnelataus. Taannoisessa selvityksessä kävi ilmi, etteivät naimisissa olevat naiset kokeneet niin vahvasti ahdistusta ja uhkaa saadessaan pieniä sähköiskuja kun he pitivät samalla aviomiehensä kädestä kiinni.
Pääni lyö tässä kohdin ihan tyhjää. Voin vain kertoa, että vaadin tänään saada hierontaa, mikä teki gutaa (ja auttoi myös päänsärkyyn, joka nyt edelleen jyskyttää)

DSC_1465DSC_0258

11. Juo vettä janoon

Koirat eivät lipitä urheilu- tai virvoitusjuomia rankan leikin jälkeen – eikä ihmisenkään olisi moiseen tarvis, sillä onhan vesi vanhin voitehista. Vesi on ainoa juoma, mitä kehomme tarvitsee pysyäkseen nesteytettynä. Muista myös juoda vettä kuumina päivinä tai hetkinä, kun hikoilet paljon.
Muista! Ja tässä mä olen vain niin huono. Välillä saatan huomata viilettäneeni koko päivän juomatta kuin lasillisen vettä.

12. Syö kalaa

"Syö särkeä, se kasvattaa järkeä." Suuri osa kissoista vaihtaisi kuivanappulansa tonnikalaan mukisematta alta aikayksikön. Onneksesi sinä voit tehdä kalaruuista osan ruokavaliotasi. Lohesta, tonnikalasta, taimenista ja muista kaloista saa tärkeitä omega-3-rasvahappoja.
Tuleeko kenellekkään yllätyksenä, että meikäläisen alkoi tehdä hirmuisesti mieli savulohta. Kala on vain niin hyvää. (Tai paistettuja muikkuja... Katkarapuja... Ahh..)

13. Näytä rakkautesi

Koirat eivät leiki vaikeasti tavoiteltavaa – kun ne rakastavat sinua, ne myös näyttävät sen. Tämä on hyvä lähestymistapa vahvistamaan ihmissuhteita. Älä pelkää näyttää tunteitasi. Pienillä, huomaavaisilla eleillä on suuret vaikutukset.
Juuri tätä kohtaa alkaessani kirjoittaa Iita tuli örisemään ja ähisemään ja pörisemään ja kyhnäämään viereen, toi lelua ja vaati mahdottoman paljon huomiota ja rakkautta.
Pienet teot ovat ne tärkeimmät. Haluaisin aina pienillä teoilla ja sanoilla saada toisten päivää pirsitettyä ja parannettua. Olen kuitenkin todella hyvä peittelemään omia tunteitani, enkä oikeastaan osaa ilmentää saati puhua tunteistani (kuin vain ihan mahdottoman harvalle hyvälle ystävälle). Mielestäni on kuitenkin tärkeää kertoa kohteliaisuuksia kaikille ihmisille, ei vain niille joista pidät. Satunnainen kehu, hymy tai tervehdys saattaa piritstää ihan tuntemattomankin kulkijan päivää. Ja mikä onkaan sen parempaa, kuin tuoda iloa jonkun toisen päivään, vaikka ei tulisi enää koskaan tapaamaan kyseistä henkilöä?
DSC_12832013-07-06 (43)

14. Pistä leikiksi
Leikkiminen ei ole vain lasten ja kissanpentujen leikkiä. Kirjailija Stuart Brownin mukaan leikkiminen ja pelaaminen kuuluvat yhtä lailla ihmisen tarpeisiin kuten nukkuminen ja syöminen. Leikkiminen parantaa älykkyyttä, luovuutta, ongelmanratkaisua ja sosiaalisia taitoja. Joten ota lemmikistäsi mallia ja omistaudu sellaiselle aktiviteetille, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin vain puhdas hauskanpito.
Lapsi on terve kun se leikkii. Eläin on terve kun se leikkii. Mitä tapahtuu kun viedään 20-vuotias lapsi ja 2-vuotias lapsi HopLoppiin? Voitte vain arvata, kumpaa oli vaikeampi hillitä juoksemasta pää kolmantena jalkana ympäriinsä. Heh, joo puhun itsestäni. Olin kummityttöni kanssa yhtenä päivänä HopLopissa. Mielestäni on myös tärkeää, olla leikkimättä liian hienosti: tarvitaanko oikeasti hyvään leikkiin uusimmat autot ja barbit ja talot ja ties mitä. Olen itse saanut leikin aikaiseksi jopa verkonmerkeillä. Mielestäni ihan mahdottoman vilkas mielikuvitukseni on vain sen ansiota, että olen pienestä asti joutunut ise kehittämään omat leikkini ja käyttämään kaikessa mielikuvitusta, eikä minulle tuotu valmiina taloa ja ukkoja, joilla leikkiä. Leikkimisessä on tärkeää myös, että ei saa pelätä nolaavansa itseään. Leikkiessä on tarkoitus olla hauska ja höpsö olo. Leikki on meidän kaikkien työtä, ei vain lasten.
DSC_0439DSC_0634

15. Nauti luonnosta

Metsässä lenkkeily saattaa olla koiran onni, mutta luonnossa myös ihmisen ruumis sekä sielu lepäävät. Haistele ilmaa ja nauti äiti luonnon ihmeteoista. Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja tekee kunnolle hyvää.
kts. kohta kolme. "luonnossa myös ihmisen ruumis ja sielu lepäävät". Olenko jo kertonut kuinka rakastan metsälenkkejä, tyynellä järvellä soutelua, kuunnella heinäsirkkojen siritystä pellon laidalla, haistella raikasta ilmaa sateen jälkeen. Vastaleikatun nurmikon tuoksu. Auringon lämpimät säteet kasvoille keväällä. Katsella tähtiä. Kuunnella ukkosta ja ihailla salamointia (mieluiten lämpimän viltin alta kaakaomuki kädessä). Kirpeitä pakkasaamuja, kun maa on huurussa ja kylmän ilman "haju" (kuten tänään)... Pitääkö tätä listaa vielä jatkaa?
2013-07-06 (73)DSC_0721

16. Panosta ulkonäköösi ja siistiytymiseen

Kissat ovat loistava esimerkki siisteydestä – kissoilla on biologinen kello puhdistumiselle ja ne kuluttavat aikaa sukimiseen peräti 12 tuntia päivässä.
Pieni itsensä hemmottelu ja siistiminen eivät tee ihmisellekään pahaa. Hyvä henkilökohtainen hygienia on elintärkeää hyvälle itsetunnolle. Muista siis pestä hampaat!
Looking good, feeling good. Muistakaa hemmotella itseänne silloin tällöin. Tehkää se kasvonaamio ja syökää donitsi. Olen itse ihan mahdottoman huono hemmottelemaan itseäni. Käytän aina 3-in-1 hoihoitotuotteita, olen käynyt manikyyrissä tasan kerran koko elämäni aikana. Hieronnassa en ole ollut koskaan. Kylpylässäkään en ole ollut muuta kuin uimassa... Minulle hemmotteluksi riittää kuitenkin hiukan vähempi. Eikä se, ettei koskaan käy siellä pedigyyrissä, tarkoita, etteikö voisi hemmotella itseään jollain muulla tavalla.


17. Kiinnitä huomiota kehonkieleen

Koirat ovat loistavia lukemaan kanssakoiriensa ajatuksenkulkua ja aikomuksia niiden ruumiinkielestä. Ihmiset taas voisivat parantaa taitojaan tällä saralla. Monet paljastavat tunteensa ryhdin ja katsekontaktien avulla, mutta toiset eivät osaa lukea näitä viestejä. Ihmiset oppivat ymmärtämään kehonkielen viestejä vasta vanhetessaan, elämänkokemuksen myötä.

18. Muista venytellä

Kun kissa venyttelee, sillä on usein mairea ja rentoutunut ilme kasvoillaan. Venyttely pitää sinut notkeana, lihaksesi kunnossa sekä parantaa kestävyyttä.

19. Etsi varjoa

Kesäkuumilla koira osaa aina löytää mukavan, varjoisan paikan lököilylle. Ihmisten kannattaa ottaa mallia: älä paistattele päivää suorassa auringonpaisteessa klo 11–16 aikana voimakkaan UV-säteilyn vuoksi.

20. Pysy aikataulussa


Lemmikit pitävät rutiineista – ne eivät ymmärrä lauantain ja maanantain eroa. Sama pätee myös ihmisen sisäiseen kelloon. Ihminen nukkuu sitä paremmin, jos hän menee nukkumaan ja nousee ylös aina samaan aikaan – jopa viikonloppuisin.
Pysy aikataulussa myös sovittujen tapaamisten ja deadlinejen kanssa. Heh. Mutta kyllä tuo sisäisen kellonkin rytmittäminen aika tärkeää on...


Tällainen postaus tällä kertaa. Ja johan tämän tehdessä vierähti tovi. Nyt suihkuun ja lukemaan vähän ja sitten nukkumaan päänsärky pois. Jahka jaksaisin herätä aikaisin huomenna aamulla, niin saattaisin päästä taas palaamaan tänne blogin puolelle huomenna.

Kommentit