Esittelyssä Iita, the piski

Tämä on infoteksti iitasta, rakkaasta piskistä, koirasta :) (jotkut ajattelevat että piski on haukkumasana koiralle, mutta meillä se ainakin tarkoittaa vain hyvää, sillä tuo nyt on tommonen piski, ihan sen näkönenkin) Ajattelin siis kertoa vähän enemmän ja laajemmin koiruudesta sekä rodusta jota se edustaa, eli borderterrieristä.


Iita.

Virallinen nimi: Flagstones Garden Angelica (KoiraNet)
Kutsumanimi: Iita
Lempinimiä (muutama): Iipu, Iidu(spiidu), Piippana (tai Piipparalla), Vinku-Iita, Iippa jne jne (rakkaalla lapsella on monta nimeä... liian monta)
Syntynyt: 3.11.2005
Emä: Flagstones Wildcat / Isä: Flagstones Hit the Jackpot (Sisarukset: 5 kpl)
Väri: Grizzle, Erikoistuntomerkki: rinnassa batman merkki (lepakon muotoinen valkoinen läntti) Hännässä "bortsurengas" (=vaaleakarvainen rengas)
Rotu: Borderterrieri
Näyttelyt: ERI, SERT, CACIB
Toko: TK1, AVO1, Terriereiden epävirallinen avoimenluokan tokomestaruus.
Käytynä on myös Agilityn alkeiskurssi, mutta neiti ei kauheasti siitä innostunut.. :D
Luonne (lyhyesti): Iita on avoin ja sosiaalinen koira, joka rakastaa ihmisten seuraa ja rapsutuksia. Se on aikalailla sohvaperuna vaikkakin kulkee mielellään pitkiäkin lenkkejä (kunhan sää on kaunis eikä sateinen) Iita on osaava koira, joka puuhailee mielellään ihmisten kanssa, ja leikkii usein yksinään, jos sille tulee tylsää. Sen kimppuun on käynyt useaan otteeseen isommat koirat (mm. berni ja dobermanni) joten se ei pidä oikein muista koirista, mutta sillä on muutama hyvä koirakaveri josta se pitää. Iita on mukavuuden haluinen, lämpöä, ihmisiä ja ruokaa rakastava turrukka, joka pitää kaikista ja lähtisi kenen tahansa mukaan, jolla olisi sile tarjota rapsutuksia ja makkaraa. Iita on tottunut kissoihin (ja luulen että se välillä luulee olevansa kissa) ja hevosiin. Se rakastaa lapsia, eikä yleensä hypi tms, vaan istuu nätisti niiden rapsutettavana. Iitalla kuitenkin löytyy terrierin terävyyttä, se on erittäin herkkä haukkumaan ja lähtee mielellään juoksentelemaan jänöjussien perään ja osaa myös olla vilkas ja leikkisä ;) (laiskuudestaan ja rauhallisesta luonteestaan huolmatta) Iita saunoo toisinaan ja rakastaa veneilyä. Uimisesta se ei välitä, kastelee vain mahakarvansa.

Nippelitiedon nappulat: Iita oli sijoitus koira, eli sillä oli tarkoitus teettää pentuja, mutta sitten kasvattaja päätti, ettei haluakkaan käyttää Iitaa jalostukseen, joten se siirtyi kokonaan meille.
Iita on leikattu (2010), koska sen hormoonitoiminta kävi ihan ylikierroksilla, se oli välistä masentunut, välistä valeraskaana, hetken normaali pirteä itsensä, sitten muka kantava jnejne. Nyt se on "löytänyt taas nuoruuden intonsa" koska hormoonit eivät hyrrää enää samalla tavalla. Sen painokin on hyvin pysynyt ennallaan, tietysti sitä on hiukan tullut lisää ja massu pikkasen tukevoitunut, mutta siihen on syynä myös se, ettei sen kanssa enää harrasteta mitään. Ruokahalu sillä ei ole kuitenkana muuttunut.


Borderterrieri.

Iita on erittäin hitaasti kehittynyt rotunsa edustaja. Se kehittyi täyteen komeuteensa vasta kolme vuotiaana, joten kun kerran yksi kaverini kirosi sitä, että hänen borderipoikansa ei ollut kunnollisen näköinen lohduttelin häntä sillä, että kyllä se iitallakin kesti :D Borderterrierin nypittävä turkki myös tekee näyttelyissä käymisestä mielenkiinotisen, sillä välillä turkki on ok, toisinaan liian pitkä ja kuolleen harmaa, ennenkuin se nypitään, jonka jälkeen Iitalle jää vain punaruskea pumpulinen pohjavilla. Iitalla on siis ns. kolme eri ulkonäköä riippuen siitä, millaisessa kunnossa sen turkki on. Osa ihmisistä osaa nyppiä koiraa siten, että se on aina hyvässä turkissa mutta... me ei :D Okei, tässä siis teille hiukan borderterrieirin rotumääritelmää. (Hiukan tiivistettynä ja tärkeimmät asiat mainittuna.. Ei kiinnitetä kauhasti huomiota mihinkään kalloon, hampaisiin tmstms)
Alkuperämaa: Iso-Britannia. Tarkalleen ottaen borderi on kotoisin englannin ja skotlannin väliseltä raja-alueelta, ja siitä rotu on saanut nimekseen border(=raja)terrieri.
Borderterrierin alkuperäinen käyttötarkoitus oli ajaa kettu ulos kolostaan, ja sen tulee olla rakenteeltaan sellainen, että se kykenee seuraamaan ratsukkoa
Luonne: Vilkas, sosiaalinen, ei riitaahaastava. Toimelias, rohkea. Kyettävä sekä lauma- että itsenäiseen työskentelyyn.
Pää: Saukon päätä muistuttava. (kuten btkerhon nettisivutkin kertovat, tämä on bordertetterrierin tärkein ominaispiirre, joka erottaa sen muista terriereistä)


Kirsu borderilla on mieluiten musta, mutta ruskea tai lihanvärinen ei ole kielletty.
Korvat ovat pienet, eteenpäin suuntautuneet ja v:n malliset. Korvat eivät saa nousta päälaen yläpuolle. Korvat ovat yleensä tummat.
Häntä: porkkanan mallinen, alhaalta littanampi. Suht lyhyt, oheneva ja ylös kiinnittynyt. Ei selän päälle kaartunut. Hännän asento riippuu yleensä koiran mielentilasta (Iita kantaa sitä yleensä ylvääsi 45 asten kulmassa, mutta vihaisena tai tarkkavaisena se nousee tikkusuoraksi pystyyn, apaattisena häntä osoittaa maahan päin. En ole kovinkaan uisein nähnyt Iitan laitavan häntää koipien väliin)
Runko: hiukan korkeuta pidempi, pitkät raajat.
Nahka: Paksu. Boderterrierillä on "ylimääräistä nahkaa". Iitallakin on välillä "niskaryppy". Ylimääräistä ei ole kuitenkaan liikaa, ikäänkuin borderilla olisi koon liian iso nahka päällä. Tämä on siitä syystä, että koira pääsee puollustautumaan jos kattu saa siitä otteen luolassa. (Esim. Jos Iitaa ottaa niskasta kiinni kun sen kanss "tappelee", se pääsee pyörähtämään niin, että se saa "purtua" käteen.) Koira siis saa purtua sen kimppuun hyökännyttä kettua.
Karva: Peitin karva karkeaa ja tiheää (ja pidempää), aluskarva paksu ja pehmeä. Päälikarva on todellakin karkeaa ja suojaa koiraa sateelta.
Väri: Punainen, vehnä, grizzle (harmaankirjava) blue&tan ("sininen"). Valkoinen laikku rinnassa sallittu. Väri ei kuitenkaan ole yhtä tärkeää kuin karvan laatu.
Koko: Urokset; 5,9-7,1 kg. Nartut; 5,1-6,4 kg. Nykyään kovinkaan moni borderterrieri ei tähän skaalaan mahdu, vaan rodusta on tullut suurempi kokoinen. Iitakin on parhaimmassa kunnossa olleena pananut n. 7kg (ehkä hiukan alle). Nyt se painaa (tällätavalla villillä arvauksella 8 kg). Perusidea kuitenkin olisi, että koira mahtuu ketun luolaan. :)
Noh, se tällä kertaa borderterriereistä ja Iitasta. Mulla olis kovalevyllä niiiiin paljon kaikkia kivoja kuvia Iipasta ja haluaisin jakaa ne teidän kanssa, mutta lets see ;) Tossa alla vielä pari kuvaa mitä joku päivä aaaaaikoja sitten otin Piipasta. (Arg kun tänki tekstin kirjottamiseen meni pitkä aika kun en osaa käyttää tätä blogia xD)


Huomatkaa musta kirsu, v:n muotoiset, eteenpäin kääntyneet, poskia myötäilevät korvat ;)



Niinkuin serkkuni sanoi: Iipusta on ihan sikan tommosii karvapallo jolla on nenä kuvia <3




Lurbbbs


Karvapallo ja nenä.




Siin se vähä möllöttäää :3 Tämmöne kysymys tähän väliin: näyttääkö koira ihan omistajaltaan?


Nokka näyttää piipalla tosi pitkätä.. Oikeesti se ei oo noin pitkä :D


Iipun takaraivo näkyy, nenä ei. Julian takaraivo ei näy, nenä näkyy. Balanssi?

Kiitti ja kumarrus. Adios, meikä poika painuu nukkumaan :)

Kommentit