Mitä Pääkapunkiseutulaiset eivät ymmärrä Oululaisista?

Viimekertainen postaus oululaisten uskomuksista pääkaupunkiseutua kohtaan oli hiukan tätä postausta vaikeampi kirjoittaa. Olinhan tuossa postauksessa puhtaasti muiden mielipiteiden varassa. Tai oikeastaan kyseessä olivat omat päätelmäni muiden mielipiteistä. Leikö ne oikeasti edes totta.

Tämä postaus, ai että, tähän olen saanut suoltaa kaikki omat ennakkoluuloni ja epäilykseni Oulua kohtaan. Kysäisin myös muutamilta kavereiltani heidän mielipiteitä nykyisestä kotikaupungistani, mutta heidän oletuksensa olivat melko yksiselitteisiä: "outo murre, pimeää, kylmää ja kaukana kaikesta". (Mukaan mahtui kuitenkin myös maininta "valoisasta kesästä".) Todellisuudessahan tämä kattaa melko laajasti pääkaupunkiseutulaisten mielipiteet uudesta kotikaupungistani ja siitä onkin hyvä lähteä liikkeelle.


MITÄ PÄÄKAUPUNKISEUTULAISET EIVÄT YMMÄRRÄ OULULAISISTA?

Pääkaupunkilaisen mielestä Oulu on kaukana kaikesta ja kaikista. Pohjoisessa. Lapissa. Ja viimeinen näistä särähtää oululaisen korvaan ja pahasti. Minulle on hyvin tarkasti opetettu, että Oulu ei todellakaan kuulu Lappiin ja käytännössä Lappi alkaa vasta Rovaniemeltä (vaikka virallinen Lapin raja kulkee tietääkseni noin Simon korkeudella, eli noin 80 km Oulusta ylöspäin) Huomaan nykyisin myös itse korjailevani tätä asiavirhettä kaikkien tuttujeni puheessa - ehkä myös osittain sen takia, että enhän minä nyt niin hullu olisi ollut, että ihan lappiin asti olisin muuttanut... Pääkaupunkilaiset eivät  siis ymmärrä miksi asua niin kaukana Helsingistä. Onhan Helsinki koko Suomen ja oikeastaan koko elämän keskus, koska sieltä löytyy kaikki, mitä pieni ihminen toivoa saattaa. Paitsi ne erämaat, porot ja revontulet, mistä edellisessäkin postauksessa puhuttiin.

101_0174 DSC_0337

Pääkaupunkiseutulainen ei vain ymmärrä, että jos Suomen karttaa katsotaan, on Oulu oikeastaan keskellä tätä pitkulaista maata. Ja hän kokeekin karmaisevan iskun todellisuuteen, kun lapin matkallaan Oulun korkeudella iloitsee, että "kohta ollaan jo perillä". Vaikka todellisuudessa matkaa on vielä samanmoinen edessä. (Ja itse oululaisellehan pääkaupunkiseutulainen ei tätä virhettään voi myöntää, mutta voi kotona kuitenkin päteä kavereilleen asiasta).

Oulu on pääkaupunkilaisen mielestä pieni ja säälittävä tuppukylä jossa ei ole mitään tekemistä, siellä on pimeää ja kylmää. Pääkaupunkilaiset eivät ymmärrä, että Oulu on iso, monikulttuurinen yliopistokaupunki, jossa voi opiskella melkeimpä mitä vain ja tehdä melkeimpä mitä vain. Ainut aktiviteetti minkä olen itse bongannut puuttuvaksi on eläintarha, huvipuisto (Lasten Vauhtipuistoa ei lasketa!) ja muutama Helsingin keskustan hifistelyravintola. Mutta sitäkin enemmän on tarjolla muita aivan mahtavia ravintoloita (Wink Wink! Onneksi elän kävelevän TripAdvisorin kanssa, joka osaa aina kertoa minne kannattaa mennä, mitä reittiä ja mistä saa parasta ruokaa <3) Oulun keskusta on alueena todella pieni, muutaman korttelinpätkän kattava alue, mutta itse kaupunki ja sen lähiöt ovat levinneet laajalle. Kaupunki on väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin ja kaupinkialueena se on Suomen neljänneksi suurin (kiitos Wikipedia). Ja vaikken asioista sen enempää tiedä, niin mainitsisin myös, että eihän Nokia ja Stora Enson maailman luokassakin suuri tehdas ole mitään pieniä juttuja... Ja kutsutaanhan Oulua Capital of Northern Scandinaviaksi

DSC_0331 

Siinä missä Oulu on pieni ja kämäinen tuppukylä, niin itse oululaiset ovat pääkaupunkiseutulaisten mielestä vähän (enemmänkin) juntteja ja yksinkertaisia, kaukana kaikesta, maaseudulla asuvia höpsöjä veikkoja, jotka puhuvat oudosti. Ja pääkaupunkilaista harmittaa suunnattomasti, kun jotakuta kuin itse paljasjalkaista stadilaista kutsutaan sanoilla itsevarma. Ovathan Oululaiset Suomen itsevarminta kansaa. Heitä myös vituttaa suunnattomasti se, että ylipäätään kehutaan asuinpaikkana jotain muuta Suomen kolkkaa, kun Kehä III sisäpuolella sijaitsevaa aluetta. Pääkaupunkiseutulainen ei ymmärrä, että oululainen voisi olla menestynyt, korkeallekoulutettu, fiksu, älykäs, teknologiasta ja maailmanmenosta kiinnostunut ihminen, vaan he tietävät, että Oululaiset ovat poroja paimentavia, vanhanaikaisia, metsämökissä asuvia ja savumerkein kymmenen kilometrin päässä asuvan naapurin kanssa kommunikoivia jöröjusseja. Ja koska oululaiset asuvat maalla tai muutoinkin kaukana kaikesta, on kaikilla oltava auto, eikä ilman autoa pärjää hurjassa kylmässä pohjoisessa - miten sitä muuten pääsisi kauppaan? Niin, ja auton on oltava sellainen, että sillä pääsee liikkumaan vaikeassakin maastossa, koska asuvathan kaikki oululaiset metsässä, kaukana sivistyksestä.

Pääkaupunkiseutulaiselle ei tule mieleenkään, että Oulussa saattaa asua sellaisia ihmisiä, jotka ovat koko elämänsä asuneet kaupungin keskustassa (KYLLÄ! Siinä missä sinä Vantaalainen rakas lukijani vain haaveilet keskustassa asumisesta!), eivätkä ole millään tasolla kiinnostuneita kalastuksesta, marjastuksesta, metsästyksestä, laskettelusta, saatika sitten ymmärrä poronhoidon päälle... Sen pääkaupunkiseutulaiset ymmärtävät, että oululaiset muuttavat pois Oulusta, mutta heillä menee yli hilseen se, että joku vapaaehtoisesti muuttaisi pohjoiseen, etenkin niin kauas kuin Ouluun.

(Tähän väliin välimainintana mainittakoon, että pääkaupunkiseutulaisen mielestä Tampere on keskellä Suomea ja pohjoisen raja menee jossakin siinä Vaasan, Kuopion ja Joensuun luoman linjan yläpuolella. Ja kaikki oikeastaan Turkua, Tamperetta, Kotkaa ja Kouvolaa pidemmällä olevat paikat ovat "tosi kaukana".)

Pääkaupunkiseutulaiset eivät ymmärrä mitä vouhotetaan Oulun hullusta liikennekulttuurista, sillä ovathan he itse teiden kuninkaita ja mitä taitavimpia kuskeja. Ja koska pääkaupunkiseudulla on kaikkialle aina kiire, ei pääkaupunkiseutulainen voi ymmärrä että oululaisella tuppukyläläisellä voisi olla häntä kovempi kiire jonnekkin tai että jonkin Peräkylän poika voisi olla häntä parempi autokuski. (ja tähän mainittakoon omana mielipiteenä se, että en edelleenkään ymmärrä mitä vouhotetaan oululaisten hullusta liikennekulttuurista)

DSC_0713 DSC_0229

Pääkaupunkiseutulainen ei ymmärrä myöskään uutisointia tai vouhotusta poroista, susista ja karhuista - joita siis asustaa kaikkien Oululaisen takapihalla. Pääkaupunkiseutulainen on sitä mieltä, että mitäs ihmiset ovat muuttaneet niin kauas pohjoiseen erämaahan: luonnon keskellä mahdollisuus kohtaamisiin eri villieläinten kanssa on hyväksyttävä mukisematta. Jos Ouluun muuttaa, täytyy hyväksyä se, että porokolarit ovat arkipäivää! Pääkaupunkiseutulainen ei myöskään ymmärrä sitä, miksi ei Oulun lomallaan nähnyt poroja - ollaanhan nyt Lapissa, niin pitäähän täälä poroja olla.

Yksi syy, miksi pääkaupunkiseutulaiset eivät ymmärrä, miksi kukaan haluaisi asua Oulussa, on pohjoisen jatkuva pimeys ja kylmyys. Pääkaupunkiseutulainen ei ymmärrä, miksi kukaan haluaa elää puoli vuotta pimeydessä ja arktisessa kylmyydessä. Oulussahan on koko talven ajan - 40 astetta, eikä ulkona tarkene edes pilkkihaalareissa. Mutta onneksi kaikki oululaiset omistavat hylkeennahkakoltun (isoisän metsästämä), joka päällä he ehkä tarkenevat käydä pihallaan olevassa iglussaan (vessassa kenties?). Tärkeää on myös huomioida se, että mikäli helsinkiläinen ja oululainen keskustelevat kaupunkiensa ilmastosta, muistaa helsinkiläinen aina perustella, että heilläpä tuo meri aiheuttaa hirmu kylmän tuulen! Että oululaiset eivät kyllä tiedä kylmästä merituulesta mitään!

DSC_0708 fb DSC_0084

Pääkaupunkiseutulainen ei myöskään ymmärrä sitä, että jossain muualla kuin pääkaupunkiseudulla (tai etelässä ylipäätään) olisi kunnon kesä. Ja pääkaupunkiseutulainen ei ymmärrä, että kesällä aurinko ei laske Oulussakaan lainkaan - jollei itse pääse todistamaan tätä asiaa (trust me, tämä väite on tosi! :D).

Pääkaupunkilaiset eivät ymmärrä oululaisten outoa puheenpartta ja murretta. Puhukaa nyt edes suomea, saatana! Pääkaupunkilainen joutuu kovin keskittyä, jotta ymmärtää mitä ihmettä oululainen yrittää hänelle selittää. Eikä siitä huolimattakaan välttämättä ymmärrä.

DSC_0122

Joudun valitettavasti myöntämään, että oululainen puheenparsi ja muutamat murresanat ovat tarttuneet meikäläisen puheeseen. Muutama kaverini onkin sanonut minun jo kuulostavan oudolta ja osa tutuista ja sukulaisista kuvaa minun kuulostavan jo oululaiselta. Tiesin että tällaista adaptaatiota tulee tapahtumaan, koska olen todella herkkä omaksumaan erilaisia puhetyylejä omaan puheeseeni. Minun puheesta ei ole koskaan muutoinkaan saanut kukaan mitään selvää, mistä päin tulen. Vaikka olen syntynyt ja kasvanut pääkaupunkiseudulla, on meillä vahvat Pohjois-Karjalalaiset sekä Hämäläiset sukujuuret ja olenkin vuosien saatossa omaksunut puhetyyliini paljon vaikutteita heiltä. Itse olin odottanut että puheeni muuttuminen "oululaiseen suuntaan" olisi tapahtunut nopeammin ja voimakkaammin, mutta ilmeisesti vantaalainen sieluni haluaa pitää edes jostain kiinni! :D

Kommentit