Diettipäiväkirja 5

Vaikka tästä blogista ei ole koskaan tulossa millääntavoin fitness tai urheilu tai treeniblogia, ajattelin omaksi iloksi pitää hiukan diettipäiväkirjaa. Tästä "postaussarjasta" tule siis seitsemänosainen, sillä diettiviikkoja on kuusi ja puoli ja jokaisen viikon jälkeen olisi tarkoitus julkaista viikon fiiliksen dietin osalta.

++ Diettipäiväkirja 1, Diettipäiväkirja 2, Diettipäiväkirja 3, Diettipäiväkirja 4 ++


VKO5

29.8. Minulle kuuluu… Ei mitään erikoista


Taas alkoi uusi diettiviikko. Tai noh, eipä tätä kannata mitenkään erityisesti diettiviikoksi nimetä. Uusi viikko. Nämä diettijutut tulee jo niin selkärangasta, että koko päivänä ei ollut mitään erityismaininnan arvoista. Mitä nyt nukuin vahingossa 45 minuuttia liian pitkää, vaikka olin asentanut herätyksen. Perjantaille. Ei ihme, ettei se herätys soi maanantaina. Onneksi varaan aina aamuihin niin paljon aikaa, että ehdin myös näinkin myöhässä herättyäni valmistaa eväät ja saada itselleni jotain vaatetta päälle ennen kouluunlähtöä. Ja mitä nyt pasmani menivät täysin sekaisin, kun koulussa meille ilmoitettiin, että päästäänkin puoli tuntia normaalia myöhemmin syömään. DA FUQ!

Minusta on vain ihanaa, että se erittäin mielenkiintoinen cheattipäivä on nyt takana ja pääsee takaisin normaaliin rytmiin. Edelleenkin ajatus karkista aiheuttaa ennemminkin kylmiä väreitä. Yksi luokkalaiseni aloitti myös tänään dietin. Voidaan nyt sitten yhdessä toimia vertaistukena toisillemme!

2016-09-04_05-09-11

30.8. … Eikä edelleenkään kuulu mitään erikoista


Edelleenkin on cheattipäivän jälkeen ollut sellainen hirveä pönötysfiilis. Ei lainkaan fitti. Saatika tunne, että aineenvaihdunta olisi lähtenyt rullaamaan yhtään sen paremmin. Ällöttää oma ulkomuoto ja taas tuntuu siltä, että vaikka tätä diettiä on nyt ollut käynnissä yli neljä viikkoa (kuukausi, herranen aika) niin siitä huolimatta ole saatu aikaiseksi yhtään mitään. Mielitekojakaan ei oikeastaan edes ole ollut. Minun on superhelppo lueskella herkkureseptejä ja katsella Tastyn videoita, jotka sattuvat tulemaan vastaan, koska mielitekoja ei ole ollut. Nälkäkään ei ole vaivannut tänään lainkaan (mutta selitys siihen tulee seuraavaksi. Nimittäin erittäin tiheä ateriointi! kts. alla)

Tänään oli myös ruokailut jotenkin ihan ihmeellisesti ja olin jatkuvasti syömässä: heräsin aamusta ja söin aamupalan (klo 9.30). Salille lähdin koulujuttujen väsäämisen jälkeen klo 12, jolloin söin nopsasti energiapatukan, sillä muutoin ateriaväli olisi venynyt ihan hirmuisen pitkäksi. Ja ajattelin, että pikku lisäbuusti energiaa olisi hyväksi salilla. Salin jälkeen söin puuroa (n. klo 14). Lounaan popsin siinä 16.30 ja porukoilla nopeasti ennen ratsastukseen lähtöä join lasillisen alpro soya vanilia juomaa (klo 17.15). Ratsastuksesta tultuani (n. klo 20.30) maistoin porukoilla n. neljän ruokalusikallisen verran (haha, tarkkaa) iskän tekemää siskonmakkara-chorizo –keittoa (joka oli ihan mielettömän hyvää – ja kylläkin aika rasvaista). Kotiin tultuani söin vielä iltapalaa (n. klo 21.30), jonka santsasin aika isoksi pähkinöillä ja söin lisäksi vielä ennen nukkumaanmenoa riisikakun kalkkunaleikkeellä höystettynä (n. klo 22.15)

Tein tänään myös ensimmäisen kokeilun eräällä pizzareseptillä. Pitää ottaa revanssi reseptin kanssa perjantaina, niin voisin saada teillekin julkaistua sitten kunnollisen DiettiSafkaa postauksen, kunnollisilla kuvilla. Muutoinkin olen tänään suunnitellut hiukan eri ruokajuttuja ja on tullutkin otettua selvää Valion Mifu –rakeista. Ja suunniteltu kasvissosekeiton tekemistä. Ja Tastyn uunikasvisvuoan (video) inspiroimana haluan taas kohta tehdä uunivihanneksia seuraavalla combolla: punasipuli, parsakaali, porkkana, paprika, tomaatti, valkosipuli. Sekä valmistaa kanaa uunissa folioon käärittynä. Safka näytti niin hyvältä videolla.

2016-09-04_05-08-26

31.8. Pitkästä aikaa juoksemaan.


Joo ”pitkästä aikaa”… viime lenkistä on viikko. Tänään kävin aamusta kaupassa, minkä jälkeen duunailin vähän koulujuttuja ja sitten suuntasin juoksemaan. Sali oli tänään kiinni (tai ainakin olin niin kalenteriini kirjoittanut, joten sitä ei kannata pitää faktatietona), niin jäi treenauksen siellä välistä – mutta aina on hyvä syy ja sää juosta! (Sää oli oikeasti mitä ihanin ja juuri sopiva juoksenteluun vielä kesäkamineissa) Olen lähes jokaisen juoksulenkin viime kuukauden sisällä tehnyt aamusta aamuaerobisena, mutta tänään hoidettiin aluksi aamupala, kauppareissu ja kouluhommia. Ja sitten vasta lenkille. Tuli juostua n. 10 km ja aikaa kului n. 1 h 2 min, eli keskinopeus pyöri taas siellä 9,9km/h (eli 6,0min/km). Mitenkään erityistä tyhjään mahaan tehdyn aamuaerobisen ja tämän lenkin välillä en nyt erityisemmin huomannut – mitä nyt mentiin vain hitaammin kuin lähestulkoon millään aamuaerobislenkilläni. Liekö hitaampi tahti johtunut suhteellisen pitkästä juoksutauosta (hah, viikko), takaraivossa pyörineestä ”tänään haluaisin juosta vähän pidemmän lenkin”-ajatuksesta vaiko suhteellisen lämpimästä säästä. Tuolla nopeudella jaksoi hyvin pinkoa ja olisi kyllä voinut juosta jopa pidemmällekin. Lenkin jälkeen taas perinteiset palautuspuurot naamaan. Lähdin lenkille vähän selvittämään päätäni kouluproggiksen suhteen: meillä on ideointivaihe meneillään erääseen projektiin ja jotenkin pää tuntuu koko ajan lyövän tyhjää, sillä aihe on aikas haasteellinen (vaikkakin erittäin mielekäs ja mielenkiintoinen). Toivoin, että lenkillä olisin saanut jonkun master idean, mutta eihän sitä tullut. Mielessä pyöri kaikkea muuta kuitenkin.

Olen tässä hiukan pohtinut revanssia vaa’an kanssa, mutta kuten eilen kirjoitin, on minulla cheattipäivästä alkaen ollut ihan hirmuisen pöhnä ja hiukan masusta pyöreä olo, joten pelkään vain saaneeni lisää painoa viikon aikana. Joten vaa’alle astelu pelottaa minua. Vaikka toisaalta haluaisin käydä vaa’alla tsekkaamassa miten paino alkanut reagoimaan siihen, että olen nyt syönyt sen ainakin 100 kcaloria aikaisempaa enemmän ;) Ja suunnilleen joka päivä mennyt kalorit siitä huolimatta yli – ainakin kahdella. Hahaha! Toisaalta taas en välitä painosta tuon taivaallista ja haluaisin pidättäytyä alkuperäisessä suunnitelmassani: eli, että mittaan vain alkupainon (done), välipainon (done) sekä loppupainon (still ahead). Hirmuisia mietintöjä ja valintoja edessä siis: käydäkö vaa’alla vai ei. Muutenkin tätä koko hömpsää on enää hiukan yli kaksi viikkoa jäljellä! Vaikka todennäköisesti jatkankin tätä epävirallisesti sitten syyskuun loppuun… vuoden loppuun… ensi vuoteen… Hahah no en tiedä. Dietin loputtua mennään siis samalla tavalla, kun mitä viime kerralla diettini loppuessa päätin: perussafkaa tehdään ”dietti periaatteella”, mutta erikoistapahtumissa/synttäreillä/juhlissa, ulkona syödessä, bileissä, kavereiden leffaillassa tms. saan syödä mitä haluan. Ja herkkujen suhteen en ole vielä päätöstä tehnyt, mutta optimaalisinta ne olisi jättää kokonaan – mutta kyllä jotain pullaa ja kakkua ja piirakkaa ja keksiä ja jäätelöä ja ruissipsejä pitää kyllä saada syödä kun sitä haluaa. Äh, vaikeita juttuja… Mutta ei tällaisella kuivalla ja todella säännöstellyllä jutulla kannata saa loppuelämää jatkaa ;D)

1.9. HELLO SEPTEMBER!


Enää 16 päivää diettiä jäljellä (Hui vain n. kaksi viikkoa)! Viimeisiä viedään! Eilisen kohdalla olinkin pohtinut jo hiukan dietin jatkoa ja mitä haluan tehdä. Tällainen askeettinen ja säännöstelty elämäntyyli ja ruokavalion noudattaminen sopii minulle erittäin hyvin – en tiedä miksi saan siitä niin paljon mielihyvää ja koen olevani jollaintavalla erittäin tasapainoisessa tilassa, elämäni pyöriessä ruuan ympärillä. Etenkin se, että saa vähän väliä syödä, on ihanaa <3 Muutoin päivän aikana ei tapahtunut oikein mitään erityismaininnan arvoista. Eväät mukana koulussa ja kotona epämääräistä haahuilua ruuasta toiseen. Tässä tänään on ollut kyllä jatkuva nälkä. En oikein tiedä mistä se johtuu. Olen oikeastaan vain syönyt enemmän (tai no ollakseni rehellinen niin nyt en mene vannomaan, mutta ainakin on ollut sellainen olo, että tässä on ollut vähän väliä jääkaapilla) kuin neljänä edeltävänä viikkona ja jos rehellisiä ollaan, niin myös liikkunut huomattavasti vähemmän. Tällä viikolla olen ainoastaan käynyt salilla ja ratsastamassa (ti) sekä juoksemassa (ke). Ehkä aineenvaihdunta nyt polkaistui käyntiin sen epäonnistuneen cheattipäivän jälkeen. Eihän siinä ”palautumisessa” mennyt kun vain neljä päivää…

2016-09-04_05-07-28 2016-09-04_05-07-50
Perjantain wnb-rokkimimmi keikka-look

2.9. Nickelback @ Hartwall Areena


Aamusta pääsin käymään pitkästä aikaa salilla. Tälle viikolle mahtui kalenteriin ainoastaan kaksi treeniä ja ensi viikkokin näyttää uhkaavasti täyttyvän ohjelmasta, joten kiirettä pukkaa. Saa nähdä mikä päivä sitä ensi viikolla pääsee näyttäytymään gymin puolella. Mutta eiköhän sinnekin saa muutaman salipäivän tungettua. Noh, eniveis: turha sitä vielä on miettiä ensiviikon treenejä. Jos vaikka hoidettaisiin tämänpäiväiset hommat alta veks. Mietiskelin pitkää, että pitäisikö minun pitää tällä viikolla kokonaan bootytreenivapaa viikko. Viime sunnuntain epäonnistunut ja väsynyt berberintreenaus kummitteli edelleen takaraivossa ja ajattelin, että voisi olla aika antaa berberin ottaa hiukan lepoa. En kuitenkaan mitään treenisuunnitelmaa lyönyt lukkoon ja annoin fiiliksen kertoa mitä teen. Salille astuessani veri veti levypaino alueelle ja vetämään leukoja. Ei oikein hotsittanut tehdä mitään erityistä, joten sekoittelin treenin vähän kaikenlaisesta sellaisesta, mitä en muutoin kauhean usein tee. Tuli hiki ja oli kivaa! Sali oli myös aivan ihanan rauhallinen, kun siellä oli minun lisäkseni vain muutama tyyppi.

Muutoin päivä täyttyi ruuasta, kouluhommista ja ruuanlaitosta (valmistin kasvissosekeittoa SEKÄ kalkkunajauhelihapohjapizzaa). Illalla suunnattiin kohti Hartwallia kavereiden kanssa ja Nickelbackin keikalle <3 Eihän tätä keikkaa ole odotettu kuin päälle vuosi: viime vuonna keikka peruuntui laulajan ääniongelmien/leikkauksen vuoksi. Mutta nyt aloittaa bändi kiertueensa Euroopassa täältä ”meiltä”. Muutoinkin on herroilla erityisen lämmin side Suomeen. Ennen keikkaa käytiin yksillä – eli meikä joi rommikolan ilman rommia ja zero kokiksella :D Oli ihanaa ja nukkumaanmeno meni kieltämättä aikas pitkäksi.


Snapchat-1909410231385398587 Snapchat-8391769190285088685
2016-09-04_05-06-09 2016-09-04_05-06-36
Aivan mahti keikkaseura ja pitkästä aikaa (ja varmaan pitkään aikaan vikaa kertaa?) hame päällä

3.9. Dietti ja bileet?


Tänään osallistuin ensimmäisiin kekkereihin dietin aikana. On ollut bileiden osalta hiljainen ja rauhallinen kuukausi, kun kenelläkään ei ole ollut minkäänlaista kekkeriä, illansitujaista tai häppeninkiä, minne meikäläistä oltaisiin haluttu mukaan (johtopäätelmä: niitä on varmasti ollut, mutta meikäläistä ei vain ole kutsuttu ;D) Näin dietillä kaikkiin bileisiin on ehkä hiukan tylsä mennä: ei voi syödä mitään. Eikä tietystikään ottaa osaa siihen bileiden pääaktiviteettiin, eli juomiseen. Kaverin tupareihin halusin ehdottomasti ottaa osaa. Ja olen kuitenkin usein aikaisemminkin ollut bileissä juomatta mitään – joko dietin tai seuraavan aamun työvuoron takia. Minulle on tuttua juttua se, että lähden samalla ovenavauksella muun porukan kanssa. Kun muu jengi lähtee baariin ja jatkoille, niin meikäläinen painuu kotiin ja nukkumaan. Tänään olin aamusta töissä ja kävin kodin kautta kääntymässä, leikittämässä kissan sekä laittamassa itseni kuntoon. Ja syömässä. Näiden operaatioiden jälkeen painelin tuohon lähes naapuriin bailuihin.

Kaikista ärsyttävintä oli ehdottomasti muiden ihmisten mielipide asialleni: olen vähintään outo, kun en juo. ”Kyllähän sä nyt voit vähän”, ”miks sä et juo”, ”ei muutama lasi haittaa”, ”mä en ymmärrä tommosia juttuja” jne… jne… Minä en paasaa dietilläni muille terveellisistä elämäntavoista saatikka valita bileissä muille alkoholin käytöstä, en yritä ”käännyttää ketään terveellisten ruokatottumusten pariin”, en bileissä tuomitse kenenkään ruokailua tai nipota heille alkoholin sisältämistä kaloreista. En tuo muutoin esiin diettiäni, kun jättämällä syömättä tarjolla olevia herkkuja ja juomatta. Minua ei lankaan haittaa se, mitä muut tekevät, syövät ja juovat. Tanssin, laulan, nauran, huudan ja rellestän muiden mukana. Mielestäni dietti on silloin omalle terveydelleni haitallinen ja kyseenalainen, kun jätän ottamatta osaa tapahtumiin, joihin haluan osallistua – vain sen takia, että en esimerkiksi voi syödä/juoda paikanpäällä mitään. Otan osaa juomapeliin ja juon (zero)kokista tai vettä. Otan tarpeen vaatiessa mukaani omat eväät ja syön niitä. Siitä huolimatta on juomattomuuteni/syömättömyyteni hirmuisen iso ongelma osalle porukkaa. Meistä jokainen tekee omat, omaa elämäämme koskevat valinnat, eikä muilla ole mielestäni oikeutta kyseenalaistaa tai teilata toisen valintoja. Siinä missä minä olen tehnyt valinnan olla juomatta, olet sinä tehnyt valinnan juoda. Piste. Sillä selvä. Itse elän täysin tyytyväisenä omassa kuplassani, omien valintojeni kanssa. Muutoinkin suomalaisessa yhteiskunnassa on suurempi tabu olla juomatta, kuin juoda.

Sen sijaa, että tuomitsisit minut ja deittini, olen kyllä avoin puhumaan dietistäni ja treenaamisesta (jos vain vastapuolta kyseinen keskusteluaihe kiinnostaa) – sen syistä, tavoitteista, vaikutuksesta minuun itseeni, dietin haasteista sekä onnistumisista. Minulla on hirmuisesti ajatuksia ja kokemuksia omasta minäkuvasta, itsensä hyväksymisestä sekä huonosta itsetunnosta. Ja miten dietti on niihin vaikuttanut.

2016-09-04_05-03-28 2016-09-04_05-04-26
Ja joo.. Näin sunnuntainakin hiukan vaivaa.. Minusta on aivan ihana laittautua nätiksi, mutta vaadin siihen aina jonkin syyn. Muutoin kuljen samoissa vaatteissa viikon :D

4.9. Ehkä hiukan väsynyt sunnuntai


On yöunet milloin mistäkin syystä jäänyt lyhyeksi tällä viikolla. Milloin en ole saanut unta, milloin on ollut konserttia, milloin olen tehnyt kouluhommia myöhää yöhön, milloin on bileitä. Pitää ensiviikkoa ajatellen hiukan petrata: ei sitä vähäisillä unilla jaksa kukaan painaa. Saatika noudattaa diettiä ;) Muutoinkin oikea määrä unta on (ruokavalion lisäksi) onnistuneen dietin (ja unen tapauksessa myös elämän) a ja o. Näillä viiden-kuuden tunnin yöunilla ei kauhean kauan jaksa painaa ja aineenvaihdunta rullata. Lauantai iltana vintti pimeni kuitenkin erittäin nopsasti heti, kun painoin pääni tyynyyn. Heräsin kylläkin puoli tuntia ennen herätyskellon soittoa, joten hirmuisesti en saanut taaskaan nukuttua, mutta kyllä se seitsemän tuntia on parempi kuin edellisen yön neljä. Olen miettinyt eri syitä loppuviikkoiseen unettomuuteeni, päätymättä kuitenkaan mihinkään tiettyyn ratkaisuun. Todennäköisesti nukahtamisvaikeudet johtuvat yhdistelmästä koulu, duuni, vielä lomalla oleva unirytmi, ilta-aktiviteetit ja rauhoittuminen vasta erittäin myöhään illalla sekä suhteellisen vähähiilihydraattinen dietti, jonka kautta kroppa on jatkuvasti jonkinlaisessa ”stressi” tilassa ja valmiina sykkimään. Ajattelin nyt kokeilla muutamana päivänä hiukan tuon hiilihydraatin lisäämistä ruokavalioon ja katsoa, että vaikuttaako se (yhdessä muiden muutosten kanssa) unensaantiin. Töistä päästyäni oli aikamoinen kiukkufiilis, ilman oikeastaan mitään syytä. Tai no, väsymys saattaa olla ihan riittävä syy. Harkitsin juoksulenkille lähtöä, mutta lopulta päädyin vällyjen alle sohvalle katsomaan telkkaria ja syömään.

Noitten nukkumisjuttujen lisäksi ei ole kauheasti diettiin liittyviä ajatuksia. Tässä parin viimepäivän aikana (torstaista eteenpäin) on ollut kuitenkin ihan järkyttävä nälkä koko ajan. Liekö se johtunut erittäin vähäisestä hiilarimäärästä ruokavaliossa, cheattipäivästä vai mistä. Tähän myös tsekkailen, että kuinka käy, kun nyt lisään hiukan hiilaria ruokaan. Haha, tällä viikolla on ajatukset pyörineet hiilarin ympärillä, tuntuu siltä, kun joka kappaleessa tällä viikolla olisin pohdiskellut asiaa ;)




Herranen aika, sitä on jo viides viikko diettiä takana. Ensi viikko on viimeinen kokonainen viikko. Ja viimeinen viikko onkin sitten vajaa - sillä kahden viikon päästä syödään sitten burgeria!

Ensiviikolla on kouluhommia, kouluhommia, kouluhommia, töitä, töitä, töitä. Salille pääsen varmaankin vasta keskiviikkona. Jollen onnistu maanantaina (oho, huomenna) löytämään tieni gymin puolelle. Jos vain aikataulut sen sallivat. Tai sitten menen maanantaina sille tämän päivän suunnitellulle lenkille...

Kommentit