Diettipäiväkirja 1

Vaikka tästä blogista ei ole koskaan tulossa millääntavoin fitness- tai urheilu- tai treeniblogia, ajattelin omaksi iloksi pitää hiukan diettipäiväkirjaa. Tästä "postaussarjasta" tule siis seitsemänosainen, sillä diettiviikkoja on kuusi ja puoli ja jokaisen viikon jälkeen olisi tarkoitus julkaista viikon fiiliksen dietin osalta.

Tarkoitukseni olisi myös mahdollisesti toteuttaa "Fitnesssafkaa" postaussarja (jeah, ja todellakin kolmella S:llä). Kyseisessä setissä olisi sitten taas tarkoitus näyttää teille hiukan minkä tyylistä sapuskaa meikäläinen tämän dietin aikana on mutustanut. Niin, siis rahkan lisäksi. Saa nähdä kuinka tälle idealle käy ;)

Ps. jos päätön ajatukstenjuoksu dietistä ja kertomus siitä mitä olen syönyt ei kiinnosta - lopeta lukeminen tähän.

Snapchat-306979393542513336 Snapchat-4678678483233045877 Snapchat-8666510075884491135 Snapchat-6567191673087667914

VKO1

1.8. Ensimmäinen päivä. Dietin haasteiden kohtaaminen ja elokuvissa käyntiä


Kuuden viikon rutistus alkoi ansiokkaasti näin elokuun kunniaksi. Sopivasti elokuun ensimmäinen päivä on myös maanantai. Ja maanantaihan on juuri täydellinen päivä uusille aluille. Olen tullut lopputulokseen, että on erittäin hyvä, että aloitin dietin näin lomallani. Ei tule houkutuksia töistä. Muutoinhan minulla on suhteellisen helppo noudattaa ruokavaliota ja tiukkojakin säädöksiä – mutta töissä koittaa aina ”repsahdusvaara”, etenkin sen takia, että taukojen pitäminen on epäsäännöllistä ja välillä meillä on päiviä, kun joudut olla töissä viisi tuntia, ennen kuin edes pääset ajattelemaan taukoa. Ja sellainen rytmihän ei minulle dietillä sovi: ruokaa on saatava noin kolmen tunnin välein. Noh, eniveis. Lomaani on siis kaksi viikkoa jäljellä ja sen perään alkaa sitten koulu. Koulussa on onneksi helppo noudattaa ruokavaliota. Jes. Ja noh, sitten kun koulu alkaa, on diettikin jo puolessa välissä.

Tällä kertaa toivon, ettei ensimmäisten viikkojen aikana meikäläisen kupeille tartu enää lisäkiloja – niin kuin viimekerralla. Uskon, että kroppa on tällä kertaa mukautuvaisempi ja vastaanottavaisempi diettiä kohtaan, kuin viimeksi. Olenhan viime dietin loppumisen jälkeen oikeastaan syönyt ”arkiruokaa” pääsääntöisesti ruokavalion mukaisesti – mitä nyt sitten herkutellut ihan hirmuisesti.

Olen ihan pirun valmis. Olen oikeastaan koko viime viikon odottanut tätä maanantaita tulevaksi. Haluan aloittaa tämän dietin. Haluan jälleen (?) olla tyytyväinen omaan peilikuvaani. Haluan kurkata itseäni peilistä ja sanoa itselleni että EIJUMALAUTAMUIJA, ny näyttää hyvältä. BOOMZAKALAGA! Minulla on hirmuinen into aloittaa dietti aika rajusti heti näin alusta alkaen, mutta tiedän, ettei siitä ole pitkälle kantavia hyötyjä, joten palaankin vain ns. normaaliin ruokailuuni – eli ruokavalion mukainen ruokailu ilman mitään ylimääräistä kikkailua (saatikka herkkuja).

Mitä suunnitelmia minulla on dietille:
* Jossain vaiheessa kokeilen varmaankin vähähiilarista ”ajanjaksoa” ja sen vaikutusta omaan kroppaan – se jää nyt kuitenkin deitin loppupuolelle, sillä tällä hetkellä kaikki urheiluni pyörii juoksemisen ympärillä ja juostessa kroppa tarvitsee hiilihydraatteja energianlähteekseen. Ajattelin toteuttaa vähähiilarista mahdollisesti myös jatkuvalla tavalla, eli treenipäivinä enemmän hiilaria ruokaan, välipäivinä (jota minulla tällä dietillä tulee varmaankin aika paljon) hiilarit alas.
* Pastan olen myös päättänyt jättää ruokavaliosta kokonaan pois – nyt kokeillaan mitä käy turvotukselle, jos kaiken vähänkin vehnää ja jauhoja sisältävän jättää ruokavaliosta pois.
* Nämä pari ensimmäistä viikkoa myös menevät aamuaerobisen parissa. Tai sitä kokeillessa. Luin vähänaikaa sitten tekstin, jossa pohdittiin tällaisen tavallisen pulliaisen tarvetta aamuaerobiselle – kyseinen itsensä rääkkääminen (kuten sitä tekstissä nimettiin) sopi tekstin mukaan kisadietin loppupuolella oleville, joille aamuaerobisella menetetyt kalorit olivat merkittäviä. Verrattuna tavalliseen tallaajaan, jonka vaa’an lukemaan saati sentteihin aamuaerobisen hyöty ei ole mikään erityisen suuri. Näin lomalaisena minulla kuitenkin on aikaa (ja tbh myös innostusta) kokeilla aamuisen, tyhjään vatsaan tehdyn lenkkeilyn vaikutusta. Sitten kun koulu taas alkaa, katoaa sekä into että aika minkäänlaiseen aktiiviseen toimintaan aamuisin.

Tänään aamulla vetäisin lenkkarit jalkaan ja lähdin kevyelle 7 km juoksulenkille. Loppupäivä olikin konstikas ja kohtasin heti dietin haasteet: olin menossa treffaamaan kaveriani ja kannoin mukanani kolmea eväsrasiaa. Perushuttuu. Onnistu kuitenkin ihan hyvin yhdistämään elokuvissa käynnin, kaverin kanssa syömisen sekä dietin. Hyvä buugie.

2.8. Toinen päivä


Tänäänkin meni kaikki hyvin, ei erityismainintaa mistään. Yllättävää ei ole se, että mitään mielitekoja ei ole ollut (mitä nyt kotiin kävellessäni tuoksui yhdessä kohdassa ihan törkeän hyvä ruoka) – onhan tätä jatkunut vasta kaksi päivää. Minulla oli illalla vaan jostain syystä todella turvonnut olo: vikan ruuan annosväli kasvoi laittoman pitkäksi tänään alkaneen ratsastuksen ja sen sekoittaman rytmin  takia ja veikkaan että sekin osittain vaikutti pönötysfiilikseen. 

Päätin, että pidän myös kirjaa kaikista ruuista. Jos vaikka jaksaisin oikeasti ainakin tämän kk ajan kirjoittaa niitä ylös. Tänään myös pohdin, kuinka saisin vähennettyä hiilarin määrää annoksistani karsimatta kuitenkaan hirmuisesti myöskään kasvisten määrästä. Vähähiilarista ruokavaliota ajatellen on hiilarimäärä siinäkin tapauksessa, että poistaisin molemmista aterioista hiilarilähteen, liian suuri – joten pitäisi siis poistaa esim. omenasose/marjat sekä joitain kasviksiakin, vaikkei niissä oikeasti edes paljoa mitään energiaa/hiilareita olekaan. Kasviksia en haluaisi kuitenkaan jättää enää hirveästi pois, sillä annoskoko olisi todella pieni ilman puolta lautasellista salaattia… Hmm, konstikasta. Pitää pohtia kuinka toteutan kokeiluni (jos toteutan). Huomenna koittaa aika tehdä ruokaa. Jess namnam. Suunnitteilla jotain kivaa ja helppoa (ja hyvää) riisistä ja  sitruunasta.

3.8. Herkkujen (joita ei saa itse syödä) valmistusta ja jälleen elokuvissa


Kävin porukoilla auttamassa iskää kakkujen valmistuksessa. Äidilläni on kohta synttärit ja ”juhlaan” täytyi tehdä pari piirakkaa ja jäädykekakku. Hiukan ehkä ärsytti, kun ei voinut mitään maistaa. Olin kuitenkin hyvin syönyt, niin ei tarvinnut vatsa kuristen kärsiä. Tiukkaa teki, kun porukoilla meni niin pitkää ja rupesi aikataulut paukkumaan ruokailun suhteen. Tuli loppupeleissä nälkä ja kiire kotiin syömään.

Harmillista, että minkäänlaisia tuloksia ei voi näkyä kolmen diettipäivän jälkeen. Hehe. Parinviikon päästä voi jotain olla jo huomattavissa. Se jää nähtäväksi. Jonkin verran pitää varmaankin kuvata edistymistä. Painoa en aio varmaankaan mittailla edes niin aktiivisesti kuin viime kerralla (kerran viikossa) vaan harvemmin. Voisin dietin puolessavälissä käydä vaa’alla ja sitten kolmannen kerran dietin lopuksi.

Veljeni kanssa käytiin käyttämässä koiraa lenkillä ja rupateltiin dieteistä, treenaamisesta ja oman kropan muokkaamisesta ja siitä kuinka vaikeaa se on. Sitten lähdettiin leffaan. Leffassa meikällä oli jälleen omat eväät mukana, eikä tehnyt edes lainkaan pahaa istua veljen vieressä, joka naposteli popparia ja karkkia. Jes, kolmas päivä oli vielä helppo. Onneksi on dietti – muutoin olisin varmasti kerännyt itselleni puoli kiloa karkkia.

4.8. Turkudagen


Diettini on heti tällä viikolla joutunut testeihin. Tänään lähdettiin kaverin kanssa tekemään päiväretki Turkuun. Pakkasin mukaani kolme ruokaa: salaatin, tonnikalaa ja tomaatteja sekä rahkan. Järjestin päivän seuraavalla tavalla
a) Söin kunnon ruuan (riisiä ja possua) aamulla heti herättyäni  ja ennen reissuun lähtöä (KLO 9.30)
b) Ajomatkan jälkeen söin mukana olleen rahkan melkein heti Turkuun päästyämme ja ennen kaupungilla kiertelyä. (N. KLO 12) Käytiin hakemassa torilta mansikoita ja vadelmia ja puputettiin nekin välipalana.
c) Kun käytiin haukkaamassa safkaa nappasi kaveri ruokansa Subista ja meikä puputti salaattini. (KLO 15)
d) Koska Turun toreilla ei kulunutkaan niin kauan aikaa, kuin odotimme, suuntaisimme kotiin aikaisemmin. Mentiin vielä Veetin kanssa kaverini luo tuohon naapuriin ja siellä söin mukana olleen tonnikalan ja tomaatit. (KLO 18.30)
e) Kotona söin kevyesti iltapalaksi vain hiukan juustoa – hehe, rupesi päivän kalorit tulemaan vastaan, niin vaihtui iltapalarahka Polariin.(KLO 21.30)

Tänään on tehnyt mieli syödä. Ei ole ollut edes nälkä (tai no aina välillä ollut pieni nälkä, mutta se on hoidettu asiaankuuluvilla eväillä) eikä minkäänlaisia mielitekoja mihinkään tiettyyn ruokaan. Ylipäätänsä tehnyt vain mieli lappaa kaikki mitä näen suuhuni ja maistaa. Noh, selvisin kuitenkin kotiin ehjin nahoin ja sortumatta. Turun kauppahallissa oli ihana käydä ja haaveilla syövänsä kaikkia esillä olleita herkkuja: juustoja, lihoja, pullia ja leipomotuotteita, pähkinöitä, you name it.

5.8. Aamuaerobista. Ruuanvalmistusta. Elokuvissa käynti kavereiden kanssa.


Aamulla herättyäni ja hirmuisen tovin vain sängyssä lagailtuani lähdin aamulenkille. Hyvin on tämä meikäläisen ”aamuaerobisenkokeilu” alkanut: olen käynyt aamulenkillä tällä viikolla nyt kahdesti. Nooh, ehkä ensiviikolla sitten. Ehkä ei. Juoksulenkki meni kuitenkin mukavasti ja kilometrejä kertyi muutamaa sataa metriä vajaa kahdeksan. Hiukan ehkä jalka painaa normaalia enemmän näin ilman aamupalaa, mutta aikas normaalilla nopeudella jaksoin pinkoa koko matkan. Ehkä hiukan hitaammin. Pääni oli muutenkin täynnä kaikkia ajatuksia. Juokseminen on minulle pakokeino omaa mielensisäistä maailmaani. Kun olen surullinen, vihainen, hämmentynyt, väsynyt elämääni tai stressaantunut – lähden juoksemaan. Juoksu on niin monotonista, hyvä musa pauhaa korvissa ja kilometrit taittuvat. Sitä luulisi tilanteen olevan optimaalinen kaikkien asioiden murehtimiseen ja jauhamiseen, mutta oikeastaan juostessa asiat loksahtavat aina omille paikoilleen, tunteeni tasoittuvat ja vaikeat asiat kutistuvat oikeaan kokoluokkaansa. Tänään aamulla pääni oli siis täynnä kaikenlaista tyhmää ja hölmöä ajatusta johon juokseminen onneksi auttoi. Juoksulenkin jälkeen söin pitkästä aikaa puuroa ja raejuustoa. Ah, maistui hyvältä. Skippasin ruuanvalmistuksen tältä päivältä ja vain chillailin. Katselin sarjoja ja odotin illan leffaa. Leffareissu meni perinteisen kaavan mukaan, kun otin omat eväät mukaan. Muiden herkuttelu vieressä ei onneksi häirinnyt J

Olen myös tullut loppupäätelmään, etten varmaankaan lähde vähentämään ruokavaliosta enää lisää hiilareita. VHH dietti kyllä tuo varmasti nopeita tuloksia, mutta ei sellaisia pitkäkestoisia vaikutuksia, joita itse enemminkin tällä jutulla tavoittelen. Tarkoituksenihan on saada aluksi kesän aikana tulleet extrakilot pois ja ehkä hiukan sysätä itseäni jälleen herkuttomamman ruokavalion ja elämäntavan pariin. Katsotaan kuinka se (jälkimmäinen) onnistuu. On niin paljon muuttujia ;D Sain aamulla myös viimein aikaiseksi ottaa dietin before kuvan.

6.8. Kunnostauduin jälleen aamuaerobisen parissa.


Juoksin aamusta n. 6 km lenkin. Sen jälkeen puuro maistui jälleen. Tänään koitti sitten meal preppaus päivä. Tein jälleen riisiä jonka seurana kukkakaalia sekä porkkana - koska tein eilen salaattia jonka kanssa kokeilin fetajuustoa, joka oli todella suolaista ja sitäkautta pahaa, päätin keittää riisin vedessä lisäämättä siihen lainkaan suolaa ja syösä fetajuuston pois tänään riisin kanssa. Enpä enää osta sitä fetajuustoa... Kävin myös Veetin kanssa ulkona. Olen katsellut sarjoja koko päivän ja chillaillut. Ruokaa ei ole mitenkään erityisesti tehnyt mieli, outoa. Nälkäkään ei ole oikein ehtynyt tulla missään vaiheessa. Paitsi mitä nyt aamulenkin jälkeen oli nälkä. Lenkki meni ihan ok: juoksu rullasi hyvin, jalat ei tuntuneet kipeiltä, mutta väsytti – se varmaan johtuu siitä, etten ennen aamuaerobista ollut tietystikään syönyt mitään. Hyvin jaksoin kuitenkin taas juosta koko lenkin. Mutta tbh ei nämä aamuaerobiset välttämättä ole meikäläisen juttu. Kokeilen kuitenkin varmaan vielä ensiviikolla tämän vaikutusta diettiin. Iltapäivästä satsasin hetken lihashuoltoon, kun venyttelin ja hieroin hiukan pohkeitani välttääkseni pahimmat jumit. Illalla söin pastaa (lähestulkoon olosuhteen pakosta) mutten huomannut sen aiheuttavan vatsanväänteitä tai ylimääräistä turvotusta.

7.8. Ensimmäinen diettiviikko takana.

Minkäänlaista muutosta ei yllättäen huomaa vielä. Mutta tästä on hyvä lähteä etiä päin! Motivaatio diettaamiseen ja tuloksiin on suuri. Tänään tuli myös ensimmäinen kutsu keitolle. Ja sen kutsun lähetti rakas veljeni, vaikka hän dietistäni on tietoinen. Olen kuulema ihan mahdottoman tylsä, kun en lähtenyt sunnuntaibailaamaan. Yeah, I know. (Tell me something I don’t know.)

Tänään on syömisen suhteen mennyt hiukan huonommin. Tai no, ei niin suunnitelmallisesti, kuin aluksi oli tarkoitus ja on tullut syötyä aika paljon hiilareita. Menin serkkuni luo kylään ja lähdin liikenteeseen ilman eväitä. Ennen lähtöä söin kunnon safkan (possua ja riisiä) joka ei jostain syystä meinannut lainkaan upota. Nälkää ei onneksi tarvitse nähdä edes "reissun päällä", sillä kauppaan pääsee aina ja osaan nykyisin onneksi soveltaa "wannabee ruokatietouttani” ja diettiä sen verran, että sain tehtyä "terveyskriteerini" täyttävän pikaruuan itselleni (kananmunia, riisikakkuja, tomaattia ja kurkkua). Oli ehkä hiukan tuskallista kieltäytyä serkkuni tarjoamasta kaakaosta, mutta onneksi tykkään juoda myös teetä. Olen (näin paljastuksia kun tehdään tähän sunnuntai-iltaan) myös lisännyt aina teen joukkoon hiukan hunajaa tuomaan makua, sillä ilman sitä on tee mielestäni liian kitkerää.


Tästä on hyvä lähteä uuden viikon uusiin haasteisiin. Jes. Ensiviikolla vuorossa jälleen (i quess so) aamuaerobiskokeilun jatkoa (jos jaksan) ja viimeisestä lomaviikosta nauttimista. Ilmat eivät ole kyllä meikää lomalla suosineet. Brunan määrä on aivan liian vähäinen :D

Snapchat-8049920577614867757 2016-08-07_09-46-55
Punanaama lauantain aamuaerobisen jälkeen vrt. viimeviikkoinen "vika viikonloppu ennen diettiä" bilelook


Diettiasioiden parissa palaan asiaan taas viikon päästä tällaisen samanlaisen postauksen merkeissä – joten jos tämä ei nappaa, ei kannata seurata tämän postaus-sarjan tekstejä. FitnessSafkaa-setistä en ole vieläkään varma, sillä en koe itseäni millääntavoin pro:ksi tai edes oikeutetuksi kirjoittamaan minkäänlaisia terveellisen ruuan niksejä...

Kommentit