Diettipäiväkirja 2

Vaikka tästä blogista ei ole koskaan tulossa millääntavoin fitness tai urheilu tai treeniblogia, ajattelin omaksi iloksi pitää hiukan diettipäiväkirjaa. Tästä "postaussarjasta" tule siis seitsemänosainen, sillä diettiviikkoja on kuusi ja puoli ja jokaisen viikon jälkeen olisi tarkoitus julkaista viikon fiiliksen dietin osalta.

++ Diettipäiväkirja 1 ++

Jos Diettipäiväkirjan esimmäinen osa oli sinusta täyttä kuraa ja paskin postaus jonka tämä mimmi on koskaan ulos blogissaan suoltanu - DON'T keep reading. Tämä päiväkirja alkaa saamaan oikeasti päiväkirjamaisia elementtejä, sillä vähän sepostan kaikesta muustakin, mitä olen päivien aikana tehnyt, kuin vain diettiin liittyviä aatteita ja mietteitä. Vaikka pääasiassahan näissä puhutaan ruuasta ja siitä mitä tekisi mieli, mitä ei tee mieli ja mitä olen milloinkin treenannut, miltä se tuntui, mitä haluaisin treenata ja miten ajattelin ruokavaliota ja diettiä jatkaa.

DSC_3695 DSC_3698

VKO2

8.8. (Maanantai)Aamu alkaa aerobisella

Näin btw aamuaerobinen on todella vaikea sana kirjoittaa. Ainakin näin mukamaslukihäiriöiselle. Onneksi kone aina muistuttaa, kun kirjoitan sen väärin. Tänään repäisin ja juoksin vahingossa yhdeksän kilometrin lenkin aamulla. Huhhuh. Loppupäivä kului sitten ehkä hiukan lagaavissa tunnelmissa. Ylipäätänsä jaksoin lähteä juoksemaan kellon ollessa lähemmäs kaksitoista, joten oikeastaan puolet päivästä oli mennyt ohi jo siinä vaiheessa kun tulin takaisin lenkiltä. Ylipäätänsä heräsin joskus kello yhdeksän, mutta makoilin sängyssä vielä ainakin tunnin. Ja ylipäätänsä en tajua, kuinka hidas voin halutessani olla aina aamuisin, sillä lopulta nousin sängystä joskus kymmenen jälkeen ja lähdin juoksemaan vasta puolitoista tuntia myöhemmin.

Otin itseäni (vaikka lomalla olenkin) niskasta kiinni ja lähetin töihin liittyviä sähköposteja ja yritin ottaa asiakseni selailla hiukan syksyllä alkavaa, opinnäytetyön suunnitteluun liittyvän kurssimme tiedostoja ja mahdollisia opinnäytetyön aiheita. Eihän siitä muuta tullut, kuin ahdistus :D Veetin kanssa tuli myös käytyä ulkona ja tuo kissa osaa aina huvittaa meikäläistä hölmöilyillään <3 (tämä ei nyt millään tavoin liity diettiin, mutta sanoinpahan vaan)

Normaalin viiden ruokailun sijasta söin tänään vain neljästi, sillä aamulenkkini sijoittui niin myöhäiseksi, etten millään ehtinyt mahduttaa päivään enää viidettä ruokaa. Vietin tänään vähän BroTime aikaa veljeni kanssa. Käytiin koiran kanssa lenkillä ja sitten lähdettiin leffaan. Koska päivän ruokalistallani oli vain neljä ruokaa, sain mahdutettua päivän kaloreihin itselleni leffaevääksi extra prodepatukan. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin QuestBarin Cookie Dough patukkaan – joka oli kyllä melkoinen pettymys. Maku oli ihan ok, jos etsii olemattoman makuista. Koostumus on hirveä, kuiva ja kova. Yh, no me gusta. Rupesin myös miettimään, että pitäisi varmaankin tehdä itse jotain mysli/kauralese/kuivattu karpalo/pähkinä-mix patukoita. Pitää vain miettiä, että mille aterialle ja minkä kokoista annosta sitä pitäisi valmistaa. Joskus sellaisen voisi syödä vaikka välipalan yhteydessä. Tai sitten iltapalalla. Noh, mutta kyseiset patukat jäivät vielä ajatuksen tasolle muhimaan. Ja tbh mulle tuli ehkä tuosta tän päiväisestä prodepatukastakin vähän huono omatunto, sillä se ei ruokavaliooni oikeasti kuulu. Mutta, kuten sanoin, eivät päivän kalorit menneet yli ;)

Veljeni vain sanoi, ettei hän jaksaisi tuollaista analysointia, laskemista ja mietiskelyä ruuan suhteen. En tiedä miksi, mutta olen jotenkin omassa elementissäni dietillä. Elämäni (ruokailu) on kontrolloitua ja säädeltyä. Saan laskea, suunnitella, punnita, miettiä ja kehitellä uusia asioita ruokavalion ja erilaisten ruokien suhteen. Minulla on selkeä struktuuri kuinka toimia ja rajat joiden sisällä liikkua. Heh, I know – I’m crazy!

9.8. Chillausta, siivousta ja ratsastusta.

Minusta on huvittavaa, että aina tuon maanantain kohdalla kirjoitan hirveästi kaikkea ja avaan ajatuksenjuoksuani sekä suunnitelmiani maanantain kohdalle tähän päiväkirjaan. Mitä pidemmälle viikkoa edetään, sitä lyhyemmäksi päiväkirjamerkinnät tulevat. Saa nähdä, kuinka kauan jaksan päiväkirjaa rustata. Kuukauden päästä päivittäiset tekstit ovat varmaankin tätä luokkaa: ”tekin mieli karkkia. söin rahkan.” ja ”jatkuva nälkä.” sekä tietysti ”välillä mietin, miksi aloitin dietin. odotan cheattipäivää.” ;)

Voima on vielä tähän asti ollut vahva tässä yksilössä: mielitekoja ei ole ollut (odottakaapas kun joudun töihin ensi viikolla…) ja into diettaamiseen on korkealla. Odotan innolla sitä, että tuloksia alkaa näkyä (palataan sen asian suhteen asiaan parin viikon kuluttua, hehe) Minulla ei ollut tälle tiistaille mitään suunnitelmia, joten päivä meni pitkää nukkuessa ja siivotessa (otin itseäni pitkästä aikaa niskasta kiinni ja siivosin koko talon). En muista, milloin täällä asunnossa olisi viimeksi ollut näin siistiä…

Oli myös viikoittainen ratsastustunti. Se on varmaankin joka tiistainen ja jollaintavalla ratsastustuntiin liittyvä juttu, koska tänään oli myös hiukan turvonnut olo illalla ratsastustunnin jälkeen. Samoin kuin viime viikolla. Liekö asia johtuu viimeisen ateriavälin venymisestä vai mistä. Saa nähdä kuinka asiat ovat ensi viikolla ;) Meikäläisen koko loma on mennyt vähän tällä tavalla mutustellessa: koskaan ei ole ollut mitään järkevää suunnitelmaa tai ohjelmaa – mutta kyllä ne päivät menee sillä tavallakin. Ja noh, kun koulu alkaa niin ei ehdi enää chillailla.

Mua ihmetyttää, kun ei ole oikein ollut nälkäkään missään vaiheessa diettiä… Liekö aineenvaihdunta kuitenkin tukossa vai onko mulla (kerrankin) ruokavalio hyvällä tolalla vai liekö asia johtuu meikäläisen muutoin niin vähäisestä aktiivisuudesta? Tosissaan vain makaan ja chillaan yli puolet päivästä. Tämä selviää sitten, kun palataan ”arkirytmiin” ja töihin ja kouluun – silloin on sitten varmasti jatkuva nälkä. Olen myös päättänyt cheattipäiväni. Ja mitä aion silloin syödä (hehe, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty)

On myös pakko tähän väliin paljastaa, että illalla, juuri kun olin menossa nukkumaan, haaveilin kaiken maailman ruuista. Ja teki mieli syödä niitä. En tiedä oliko se jo unta, vai ihan perinteistä meikäläisen haaveilua, vai mitä – mutta teki jonkin verran mieli sipsiä ja haaveilinkin siitä, että minulla olisi dippiä ja muutamaa eri lempparisipsiäni. Melkein maistoin niiden maun suussani. Jotenkin se tuntui niin todelta, että minulle tuli lähes huono omatunto haaveilustani :D Aloinkin suunnitella, että pitäisi varmaan tehdä itse uunissa jotain terveyssipsejä. Saa nähdä. Ja mille ruualle minä sen oikein yhdistäisin. Tai siis: kuinka mahdutan ne päivän kaloreihin. Pieni suunnitelma sen varalle rupesi jo muodostumaan.

DSC_3699 DSC_3705
(tuo hungry vastaa meikäläisen ikuista olotilaa kylläkin aika hyvin...)

10.8. Keskiviikkofiilikset


Olen super lomafiiliksillä nykyään. Nukun ihan törkeän pitkään ja voin oikeasti vain makaa ja chillata koko päivän. Tekemättä lähestulkoon mitään järkevää. Ensi viikolla pitää varmaankin alkaa taas heräillä hiukan aikaisemmin ja alkaa orientoitua siihen, että koulukin (ja klo 6.30 herätykset) alkavat olla jo ihan kulman takana. Ja alkaa siirtää nukkumaanmeno aikaa niin, että olen oikeasti illalla joskus 23 (mieluiten tietysti jo aiemmin) sängyssä täysin valmiina nukkumaan.

Olin tälle päivälle suunnitellut aamuaerobista, mutta herättyäni päätin, että voisin tänään syödä aluksi ja sitten lähteä ulos pururadan ”jumppapisteelle” tekemään (ilman painoja tietysti) jonkunlaista kyykky ja hyppelytreeniä. Suunnitelmat meinasivat heittää häränpyllyä, kun katsoin ikkunasta ulos ja ulkona satoi. Ajattelinkin hetken (ristiriitaisin tuntein) että Jess, tänään en siis tee mitään urheilullista. Ilmeisesti urheilun jumalat eivät olleet laiskotteluni puolella, sillä kun olin syönyt aamupalan, paistoi pilvien lomasta jo aurinko. Eli eikun vain ulos ja jumppailemaan. Odotan kyllä niin, että kuntosali taas aukeaa – booty kaipaa treeniä. Ja minä kaipaan bootytreeniä.

Kaupassa käydessä teki mieli herkkuja (ei mitään tiettyä, ylipäätänsä vain jotain sokerista), mutta päättäväisesti kävelin vain kyseisten osastojen ohi. Kaupasta tarttui mukaan muutenkin vaikka mitä: kokeiluun tarttui kalkkunapekoni sekä joku kotijuusto. Varuilta nappasin mukaan myös hirmuisen määrän pähkinöitä: kohta niitä olisi muutenkin pitänyt ostaa, mutta olen nyt oikeasti suunnitellut niiden energiapatukoiden valmistusta…

11.8. Hei muija sun pitäs Meal Preppaa!

Nukuin taas suhteellisen pitkään. (En viime yönä (illalla) saanut unenpäästä kiinni, vaan haaveilin kaikkea kivaa.) Siinä puoli kymmenen aikaan aamusta sitten pakotin itseni heräämään, mutta vielä lähes tunnin vain makoilin sängyssä. Aamulenkki kuitenkin kutsui. Suunnitelmissa oli tällä kertaa koetella omaa kuntoa: juosta lyhyt lenkki ja kovaa. Yeah. Suunnitelmana hieno. Lopulta lenkki muuttui intervallilenkiksi – juoksin joka toisen lyhtytolpan välin kovaa ja joka toisen hidasta hölkkää. Ja käväisinpä vetämässä muutaman mäkivedon. Olo oli kamala. Henki ei kulkenut, pumppu meinasi pettää ja ne ”kovat vedot” eivät olleet niin kovia, kun mitä jengi ehkä luulisi niiden olevan. Hups.

Lenkin jälkeen palkitsin itseni kuitenkin puuro aamupalalla ;) Ostin eilen (oikeasti innostuin ihan hirmuisesti kaupassa) myös pellavansiemenrouhetta (en oikeasti tiedä miksi… Varmaan koska siinä on kuitua? Haha) joka pääsee nyt kokeiluun. Pari ruokalusikallista (n. 25g, 71 kcal ja kuitua 9,25 g) on paketin mukaan riittävä päiväannos ja ajattelin syödä ruokalusikallisen ainakin aamupalan yhteyteen sekä mahdollisesti iltapalalla. Ei tuosta varmaan ole mitään hyötyä, etenkään kun nyt dietin alettua ei ole ollut mitään vatsaongelmiakaan. En tiedä mikä aivopieru sitä oli ostaa. Oikeastaan ajattelin laittaa sitä myös niihin energiapatukoihin – jos niitä saan aikaiseksi joskus tehdä. En tiedä pitäisikö mun ottaa itseäni niskasta kiinni tänään ja yrittää väsätä niitä. Jos tämä päivä on muutenkin pyhitetty pääasiassa ruunalaitolle…?

Energiapatukoiden valmistusyritys oli täysi floppi. Saa nähdä mikä päivä uskaltaudun niitä maistamaan. Patukoiden ulkonäkö kuitenkin muistuttaa oksennusta (nami nam). Todennäköisesti heitän koko roskan vain roskikseen. Onneksi muu ruuanvalmistus onnistui: bataattiranskisten (ja paprikan ja parsakaalin) valmistus uunissa ei voi mennä pieleen meikäläiseltäkään.

DSC_3701 DSC_3706
12.8. Perjantai on pahin?

Heräsin aamulla ja lähdin aamulenkille. Eilen illalla (ja oikeastaan myös tänään aamulla) pohdiskelin että a) lähdenkö juoksemaan aamuaerobislenkin vai b) syönkö aluksi ja juoksen vasta myöhemmin. Illalla oli nukkumaan mennessä jostain syystä hiukan nälkä, mutta aamulla herätessäni oli se mennyt ohi. Niinpä päädyin aamusta lenkille. Tänään kilometrejä kertyi seitsemän ja juoksu rullasi ihan ok. Ja tämä taisi olla nyt tämän viikon viimeinen aamuinen. Saattoipa jopa olla koko dietin viimeinen aamuinen. Eivät olleet nuo aamuaerobiset niinkään meikäläisen juttu – katsotaan jos sitä heittäytyy hulluksi ja käy sunnuntaina aamusta kuitenkin lenkillä. Ja ensiviikon alussakin ehtisi vielä hyvin aamujuoksemaan... Pahoin ”pelkään”, että ensiviikolla saattaa muija lähteä vielä juoksemaan aamutuimaan! Kahden viikon aamulenkit eivät kuitenkaan näy peilikuvassa lainkaan. Vaikka eipä sitä kahdessa viikossa kauheasti muutakaan näy peilikuvassa. Jos sitä pääsisi pian taas salille ;) Ensiviikolla olisi tarkoitus ottaa välipaino ja saada jotain palautetta dietin vaikuttavuudesta – kolmen diettiviikon jälkeen. Katsotaan mille päivälle saisin ajoitettua tuon mittausoperaation (pe, la tai su.. tai sitten vasta ma).

Kuten aiemmin jo kerroin DiettiSafkaa setin ensimmäisessä,kokeilumielessä tehdyssä postauksessa, oli perjantaina pizzapäivä. Pizza oli tehty siis kukkakaalipohjaan. Lisätiedot setistä löytyy täältä. Minulla oli koko päivän hirmuinen tarve syödä ja syödä ja syödä, vaikkei ollut edes mitenkään erityisen nälkä. Haaveilin koko päivän ruuasta. Minulla oli todella tylsää, mutta en vain jaksanut tavata yhtäkään kaveriani. Jotenkin kenenkään seura ei vain kiinnostanut.

Aamuisen juoksulenkin lisäksi siis käytin Veetiä ulkona, kävin lenkittämässä Iitan, tein pizzaa ja kirjoitin aiheesta postauksen. Illalla vietin pienen ikuisuuden (time well spend <3) jutellen whatsapissa entisen duunikaverini kanssa. Juteltiin ruokavaliosta, treeneistä, personaltreinereistä, kehon koostumuksista, energiapatukoista, ruuasta, rahkasta ja maitotuotteiden valtaisasta määrästä "fitness"ruokavaliossa, juoksemisesta ja ylipäätänsä elämästä. Ja vähän ihmissuhteistakin. Olin koko illan pohdiskellut, pitäisikö minun lähteä pyörälenkille vai vain chillailla kotona. Tämä ihana kaveri kuitenkin tsemppasi meikäläisen lähtemään ajelulle. Lenkkiin meni lopulta n. 50 min ja kilometrejä taittui arvioni mukaan ainakin 18. (Yritin myöhemmin Googlen avulla hahmottaa reittiäni ja kilometrejä. Google väitti kilometrejä olleen 21, mutta en yleensä polje järin paljon yli 21km/h nopeudella – joten hiukan epäilen, että olisin 50 minuutissa polkenut 21 km…)

13.8. Muuttoapuna (ja muuttosafkan houkutus)...

Olin suunnitellut päivälle vähän muunlaista ohjelmaa – mutta ne heittivät hiukan härän pyllyä. Ilma oli sateinen ja harmaa, oikea syksyfiilis, onneksi olin jo aiemmin päättänyt, etten mene tänään juoksemaan. Vähän päivän ruuista: Aamulla tein itselleni poikkeuksellisesti aamupalaksi munakkaan. Päivällä söin loput eilisestä pizzasta (oli iha saman makuista mikrolämmityksen jälkeen). Iltapäivästä tein jauhelihapiffejä (tomaattikastikkeessa) ja bataattiranuja. Ja kävin elokuvissa, joissa eväänä ProPud (ah, suklaan makuista prodevanukasta), pähkinöitä sekä Nax patukka (quiltypleasure - mutta näin jälkikäteen voin sanoa, että ihan pikkiriikkisen kyllä alkoi turvottaa illalla. Veikkaukseni on, että puddingissa tai patukassa oli jotain, mistä vatsa ei kauheasti pitänyt. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä. Syy saattoi olla mikä vain). Illalla vielä nopea raejuusto ennen nukkumaanmenoa.

Olen hyperaktiivinen ja helposti tylsistyvää sorttia. Koska päiväsuunnitelmani menivät vähän kököksi ja minulla oli tylsää (olinhan ollut hereillä ainakin kaksi tuntia vailla mitään tekemistä), soitin aamupäivästä kaverilleni, joka muutti tuohon parin kilometrin päähän luotani ja ilmoitin vapaaehtoisuudestani muuttoavuksi. Muutama tovi siinä sitten vierähti tavaroita roudatessa ja upouusia kalusteita kasatessa – teki hirmuisesti mieli pölliä heidän sohva. Hirmuinen hinku olisi saada uusi ;) Arvatkaapa harmittiko ihan törkeästi, kun kaikki muut söivät perus muuttosafkaa? Tarjolla oli suklaata, sipsejä, karkkia, kokista (yhyy ei zeroa joten nou nou for me), pizzaa ja ties mitä kaikkea muuta hyvää. Ja ai että ne karkit tuoksuivat hyviltä. Muuttojuttujen jälkeen suuntasin siis kotiin tekemään niitä piffejä ja ranuja, jonka jälkeen painuin elokuviin. Ennen leffaa teki myös pikkiriikkisen mieli karkkia ja leffassa haistoin vieressä istuvan karkit. Onneksi ne mieliteot menivät ohi.

Edelleen tekee kuitenkin vain kokoajan mieli syödä. Olen kuitenkin onnistunut vastustamaan kaikkia mielitekoja. Vielä.

DSC_3712 
14.8. Toinen diettiviikko takana. Loman loppuminen.


Aamu ei alkanut virallisesti nälällä. Mutta edelleen vain tekee koko ajan mieli syödä. Varmasti tekee mieli myös herkkuja, mutta en osaa kuitenkaan eritellä mitä minun tekisi muka mieli syödä – varmaankin burgereita ja pizzaa. Ja Karkkia. Ja ylipäätänsä kaikkea, missä olisi enemmän hiilareita ja rasvaa kuin nykyisessä ruokavaliossani. Niin, ja burgeri sellaisella vähintään 400 g pihvillä. Ei mitään säälittävää 100 g pihviä ;)

Veikkaan, että tämä jatkuva syömishimo on tämän toisen viikon juttu. Ensimmäinen viikkohan on yleensä vain sellainen pilipali. Kroppa ei vielä usko, että muutos ruokavalioon olisi jollaintasolla pysyvämpi. Niin, ja että niitä herkkuja ei tule. Ja nyt toisella viikolla alkoi sitten ”vieroitusoireet” (eli meikäläisen tapauksessa jatkuva tarve syödä) ja sokerihammasta kolottaa. Saa nähdä pahenevatko nämä ensiviikolla. Vaiko helpottavat. Vaiko meininki jatkuu samana...

Päivän iloinen uutinen oli se, että kuntosalin kesätauko loppuu huomenna! Bootytreeni here I come! <3 Muutoin päiväni oli samanlaista tasapaksua kuraa kuin muutoinkin. 

Kahdessa viikossa ei ole omassa kropassa ainakaan omaan silmään tapahtunut muutosta. Mutta pikkuhiljaa. Nopeat tulokset myös lähteävät nopeasti, eikös se niin mene ;)



Elämäni pyörii ruuan ympärillä. On aina pyörinyt, mutta näin dietillä tuntuu, että se pyörii vielä enemmän. Ruokailut jaksottavat ja rytmittävät kaikkea mitä teen ja päiväni aikatauluja. Suunnittelen päivän ateriat (hehe kuulostaa vakuuttavammalta mitä se oikeasti on: eli noudatan samaa kaavaa päivästä toiseen) ja Meal Preppausta meikäläinen tekee yleensä muutamana päivä viikossa. Erinäiset tilanteet ja ruuat saavat meikäläisen aina miettimään, kuinka yhdistää ne ruokavaliooni (ja kuinka tehdä niistä itse terveellisempi versio). Tällä viikolla olen suunnitellut ja mietiskellyt (ja toteuttanut, aikas huonolla menestyksellä) energiapatukoiden sekä sipsien tekemistä itse. Kuinka kauan itse tehdyt sipsit säilyvät?

Ensiviikolla olisi tarkoitus mitata välipaino (loppuviikosta – la, su?) sekä päästä jälleen bootytreenailemaan salille. Diettiäkin on ensiviikon jälkeen enää alle kuukausi jäljellä. Aika kuluu hirmu nopeasti. Myös (jälleen) ensimmäinen diettipäivä töissä koittaa ensiviikolla. Vaikka ei sillä, en usko että minulla töissä oikeasti mitään vaikeuksia on. Tässä on ollut muutenkin helppo vastustaa mielitekoja ja kiusauksia.



Kommentit