DiettiSafkaa: Pizzaperjantai

Aina kun joku tuttuni kuulee, että olen ”fitness”dietillä (ruokavaliolla), heidän ensimmäinen kuvitelmansa on, että syön vain rahkaa sekä kuivaa riisä ja vielä kuivempaa kanaa. (Noh, rahka meni oikein) Viimekerralla diettaillessani, tein muutamaan otteeseen ruokavalion mukaisen safkan minulle ja kaverilleni. Heidät yllätti se, että meikäläinen ei tosissaankaan puputtanut vain sitä salaattia sekä kuivaa riisiä, vaan oikeasti hyvää (noh, se on tietty makukysymys) sapuskaa, jonka jälkeen ei ollut nälkä (paitsi välillä, heh).

Vaikka olenkin joskus vannonut - ja vannon edelleen - ettei blogistani koskaan tule fitnessblogia, ajattelin kuitenkin jakaa muutaman meikäläisen kokkailu(kokeilun) teidän kanssa. Olen ottanut milloin mitäkin reseptejä ja niksejä käyttööni ja modifoinut niistä ruokavalioon sopivat.

Ruuanlaittoni on ympäripyöreää ja tapahtuu täysin mututuntumalla, oikeista ruunalaiton säännöistä välittämättä ja niitä auttamattomasti kierrellen. Ohjeiden ja ruoka-aineiden määrät ovat aina ympäripyöreitä – myös sellaisella ”mikä tuntuu hyvältä” määrällä. 



Kukkakaalipohjainen pizza


Olen kokeilunhaluinen ihminen ja tämän dietin tarkoitukseni on tehdä empiirinen tutkimus siitä, kuinka gluteeniton ruokavalio vaikuttaa meikäläisen mahaan. Mahani on erittäin herkkä turpoamaan syödessäni mitään vehnäpitoista - vaikka rakastankin leipää. Ja etenkin pizza on heikkouteni. Ajattelin tämän dietin ajan siis kokeilla myös pastan (sekä tietysti leivän ja kaiken muun jauhopitoisen) poisjättämistä ruokavaliosta.


Pizza ja burgerit, kuten jo aiemmin sanottu, ovat kuitenkin heikkouteni – joten olihan niitä pakko saada dietinkin aikana. Kukkakaalista tehtyä pizzapohjaa olen tehnyt muutaman kerran aiemminkin, mutta nyt tein siitä oikeasti terveellisen version (ennen diettiä oli liikaa pekonia ja juustoa ja noh…) Eihän tämä tietystikään millään tasolla (paitsi ehkä terveysmielessä) voita oikeaa, kunnon rasvassa uivaa pizzaa. Ah, pekonia ja smetanaa ja juustoa.

  • 2 Kananmunaa
  • Kukkakaalia (n. 400 g)
  • Suolaa (oman maun mukaan, meikäläinen laittoi varmaankin n. 1,5 tl)
  • Mustapippuria (oman maun mukaan, meikäläinen laittoi varmaankin n. 1 tl)

Pilko kukkakaali blenderissä pieneksi murskaksi. Lisää kukkakaaliin kananmunat, suola ja pippuri ja sekoita. Aseta pellille ja paista uunissa 200 astetta n. 15 min.

Ota pizzapohja pois uunista ja täytä pizza haluamallasi tavalla.


Meikäläinen laittoi siihen yksinkertaisesti:
  • Tomaattimurskaa (n. 1 rkl(?)=20g) sekä BBQ kastike (myös n. 1 rkl(?)=20g)
  • Paprikaa
  • Kanaa (100 g valmiiksi paistettu)
  • Kalkkunapekonia (110 g)
  • Punasipulia

Lämäsin yllä mainitut täytteet pizzapohjan päälle ja pizza uuniin vielä 20 min.


Otin pizzan uunista, lisäsin vielä pizzan päälle
  • Rucolaa
  • Tomaattia



Tästä saa tehtyä siis vaikka minkälaista herkkua lisäämällä avokaadoa, pinjansiemeniä, muita haluamiasi täytteitä. Piti kuitenkin dietin aikana leikkiä terveellistä, joten tällä kertaa ne pizzastani jäivät.


Jaoin yhden pizzan kahdelle aterialle.
Yhdessä annoksessa (eli pizzan puolikkaassa) oli n. 300 kcal
P 31,9g H 25,9g (josta sokereita 15,7g – kuitua 7,4g) R 8,6g.

DSC_3690 DSC_3692 DSC_3717 DSC_3721 DSC_3723 DSC_3724

Pohja on ehdottomasti munakasmainen rakenteeltaan, eikä tätä pizzaa todellakaan pysty syömään  samalla tavalla kuin normipizzaa käsin... (ainakaan meikäläinen ei ole koskaan onnistunut tekemään sitä niin) Jos vihaat kukkakaalia ei tämä ole oikea pizzapohja sinulle.

Minulla on siis tänään tehnyt mieli hirmuisesti syödä. Ihan mitä vain. Ei ole ollut edes mitenkään erityisen nälkä, mutta tekee mieli vain syödä. Yritin tämän pizzan avulla jotenkin lievittää pizzanhimoja, mutta pakko kyllä myöntää: Yritys kaatui todellakin yritykseen. Tekee edelleen mieli pizzaa. Ja on ehkä hiukan huijattu olo, sillä eihän tuo oikeasti ole pizzaa ;)

Kommentit