Joulukalenteri 2014 - Luukku 23

Bannerijoulukalenteriin

Tänään joulukalenterin teemana ovat

JOULUPERINTEET

Jokaisella on varmasti omia perinteitään, samoin minulla ja perheelläni. Tietyt asiat hoidetaan joulun aikaan tiettyyn tapaan.

KORISTEET äiti aina marraskuun viimeisinä päivinä kaivaa esiin varastosta joulukoristelaatikon ja koristelee talon. Itse laitan huoneeni ikkunaan roikkumaan kauniin lasisen pallon, jossa on valo. Valo ei vain usein pala, sillä yöllä sen kirkkaus häiritsee nukkumistani ja otan sen pois ja aina unohdan laitaa töpselin takaisin seinään. 

JOULUKUUSI en edes muista milloin meillä on viimeksi ollut oikea joulukuusi, vaan kuusen virkaa ajaa muovinen ihme koristekuusi, joka on ehkä noin metrin korkuinen, mutta ajaa asiansa kuitenkin hyvin. Mummon kanssa käydään jouluaatto aamuna tai 23. Päivä kuusi hänen läheltään kaupittelevalta myyjältä. Me nuoriso sitten koristellaan kimpassa kuusi niin överiksi aina jouluaattona.

JOULUAATTO vietetään siit aina lähisuvun (eli meidän perhe, molempien serkkujeni perheet ja mummo) mummon luona. Syödään hirmuisesti ja joulupukki käy (jos käy) . Aattoaamuna iskä keittää meille riisipuuroa ja mantelin saanut tyyppi saa avata ensimmäisenä joululahjan. Katsotaan myös joulupukin kuumaa linjaa ja lumiukko leffa. Lähettelen harvoin mitään hyvää joulua viestejä kenellekään, mutta yritän parhaani mukaan vastata minulle tulleisiin viesteihin. Jouluaattoiltana käymme myös perheen kesken vaarini haudalla sytyttämässä kynttilän.

JOULULAHJOJA avaamme perheen kesken jo jouluaatto aamuna kotona, jolloin avaamme toisillemme antamamme lahjat, muutaman ystäväperheen ja naapurin lahjat sekä isäni äidin ja siskon antamat lahjat. Illalla mummon luona sitten saamme sen puolen sukua kesken annetut lahjat. Yleensä saankin joulupukilta illalla vain kolme lahjaa, sillä suurimman osan paketeista oli pukki jo tuonut meille kotiin aamulla ;) 

PIPAREITA leivotaan yleensä äitin kanssa joulukuun alussa, sillätavalla että niitä olisi jäljellä vielä silloin kun veljelleni syntymäpäivä koittaa joulukuun puolessavälissä. Leivomme aina mummon reseptillä hirmuisen määrän pipareita ja koristellaan niitä sitten veljen kanssa kyllästymiseen asti. Järjestetään myös kaverini kanssa aina "kaikki saa piparia" päivän, jolloin leivotaan pipareita kaveriporukalla ja heitetään pipariläppää.

JOULUKORTTEJA tehdään joka vuosi äitin kanssa. Kun olimme nuorempia, myös veljeni osallistui korttien tekoon. Tänävuonna tehdyt pitsihiutaleet eivät kuitenkaan olleet minun juttuni, niin suosiolla vain liimailin ja kirjoitin kortteja. Teemme joka vuosi hiukan erilaisia kortteja. Minusta on ihana tehdä ja saada itsetehtyjä kortteja! Meillä on myös "tasajako" siitä, että minä kirjoitan kortit ja osoitteet kirjekuoriin, koska minulla on äitiä parempi ja selkeämpi käsiala. Osaan myös kirjoittaa hiukan erilaisilla fonteilla ja tyyleillä ;)

PIIRAKKATALKOOT yläasteelle asti luulin ihan tosissani, että jokaisessa perheessä järjestetään piirakkatalkoot aina ennen joulua. Olikin suuri järkytys kun tajusin olleeni väärässä, että meidän perheen perinne on hiukan epätavallinen. Lisää piirakkatalkoista voit lukea täältä, mutta käytännössä siis kokoonnumme jouluaattoporukan kanssa aina 23.12 kummitätini luo ja Leivomme hirmuisen määrän karjalanpiirakoita (mummon reseptillä nämäkin)

ITSENÄISYYSPÄIVÄlle meillä ei sen kummempia perinteitä ole. Mummolla on syntymäpäivä aina 5.12 ja sitä saatetaan juhlistaa itsenäisyyspäivän merkeissä. Tuntematon sotilas pyörii tietysti telkkarissa, ja sitä katsotaan sivusilmällä kaiken muun (esim. syömisen) ohella ja illalla katson (jos katson) linnanjuhlia. Ihan koko kekkereitä en koskaan jaksa katsoa, välillä vain hiukan pukuja arvostelen. 

08 (3)



klo 21.00 tänään illalla saavuttiin 
sitten kotiin Lontoosta. Lontoon 
kuulumisia kuulette varmaankin 
muutaman päivän sisällä, jahka 
saadaan jouluaatto vietettyä ja 
joulupäivän työvuoro tehtyä. 

Kommentit